Home Život Preminuo Austrijanac koji je na samrti poželio poduprijeti vrtić u Mostaru

Preminuo Austrijanac koji je na samrti poželio poduprijeti vrtić u Mostaru

SHARE

U Multietnički inkluzivni vrtić ”Sunčani most” u Mostaru ovih dana stigla je vijest da je u Austriji, u dobi od 83 godine, preminuo dugogodišnji prijatelj i podupiratelj ovog predškolskog programa, gospodin Kurt Wild.

Gospodin Kurt Wild je decenijama bio prijatelj austrijske socijalne neprofitne organizacije ”Diakoniewerk”, koja je u poratnom Mostaru, 2002. godine, osnovala ovaj multietnički inkluzivni vrtić, s ciljem da doprinese pomirenju među građanima Mostara, ali i da unaprijedi brigu o djeci s teškoćama u razvoju.

Kao dugogodišnji član Rotary Cluba Linz 1920 i kao bivši guverner RC, gospodin Kurt Wild je posredovao između RC Mostar i Rotary International, te na taj način pružio podršku osnivanju ovog vrtića.

Zahvaljujući posvećenosti i posredovanju gospodina Kurta Wilda, Rotary International je nekoliko puta  osigurao financiranje ovog projekta, pružajući dugoročnu financijsku podršku.

Osoblje vrtića imalo je čast upoznati ovog vedrog, plemenitog čovjeka i ugostiti ga u vrtiću u Mostaru, prilikom nekoliko njegovih službenih posjeta, ali i samoinicijativnih, privatnih posjeta vrtiću.

Za vrijeme dugogodišnje suradnje stvorila se duboka emotivna povezanost između ovog čovjeka i vrtića ”Sunčani most”. Zadnji susret upriličen je 2016. godine.

Za svoju posvećenost, gospodin Kurt Wild je proglašen počasnim članom RC Mostar, a u ”Diakoniewerk”-u je odlikovan posebnim odlikovanjem, ”Zlatnom značkom”.

Gospodin Kurt Wild je, osim ovog vrtića u Mostaru, posredovao i prilikom pokretanja ”Dikoniewerk” radionice za osobe s intelektualnim teškoćama u Sibiu (Rumunjska).

Po njegovoj osobnoj procjeni, srce mu je bilo posebno privrženo vrtiću u Mostaru, te je u posljednjim trenucima svog života odlučio poduprijeti nastavak rada ovog vrtića.

Gospodin Kurt Wild preminuo je 15.1.2019. godine a posljednji ispraćaj bit će organiziran u Austriji, 9.2.2019. godine.

Umjesto svijeća i cvijeća na sahrani, ljudi koji dođu na ispraćaj pozvani su da uplate donaciju za nastavak rada Multietničkog inkluzivnog vrtića ”Sunčani most” u Mostaru.

“Duboko dirnuti ovom gestom, obitelji izražavamo najiskreniju sućut, a gospodinu Kuru Wildu dugujemo neizmjerno poštovanje i trajnu zahvalnost. Plemenitost i emocija kojom nas je zadužio ovaj Čovjek daje nam dodatni podstrek da vjerujemo u snagu ljubavi i dobrote i da u multietničkom vrtiću nastavimo njegovati i promovirati univerzalne ljudske vrijednosti”, poručili su iz vodstva mostarskog vrtića.