Home Crna kronika Misteriozni fenomen u Dubrovniku: zaredala samozapaljenja skupih vozila na gradskim ulicama; Pozvani...

Misteriozni fenomen u Dubrovniku: zaredala samozapaljenja skupih vozila na gradskim ulicama; Pozvani i forenzičari iz Zagreba…

SHARE

Na području Komolca, samo pet kilometara zapadno od poslovnog centra Dubrovnika, u utorak 29. siječnja, nešto prije 23 sata došlo je do zapaljenja parkiranog osobnog vozila marke VW passat dubrovačkih registracija.

Automobil je vlasništvo vozača taksija E.K.(33), a požar na vozilu ugašen je već oko 23.25 sati. Međutim, unatoč brzoj intervenciji koja je spriječila širenje vatre na cijelo vozilo, izgorio je prednji, pogonski dio automobila.

Ekipa za očevid Odjela kriminalističke policije PU dubrovačko- neretvanske u srijedu ujutro je izašla na očevid, ali nije uspjela utvrditi uzrok požara na 10 godina starom Passatu.

Stoga su pozvani forenzičari zagrebačkog Centra za kriminalistička istraživanja “Ivan Vučetić” kako bi dodatnim očevidom pokušali doznati što je uzrok vatre koja se, kako neslužbeno doznajemo, prvotno pojavila u dijelu vozila uz sam akumulator. Također, ni o mladom taksistu nismo uspjeli doznati ništa loše, a govori se da ni policija nema nikakav dosje o njemu.

Iako se po Komolcu priča da su mještani, kratko prije izbijanja požara, čuli eksploziju, kriminalisti nisu našli ništa što bi i potvrdilo te glasine, tako da su na potezu višestruko priznati i u sličnim situacijama dokazani zagrebački forenzičari.
No, za novinare kroničare sličnih vijesti (samo)zapaljenja vozila nisu ništa novo.

Čudna klima

Upravo je lani u listopadu, u Ulici Petra Zoranića, na području Lapada i samo 300 metara od gradskog nogometnog stadiona, na sličan način izgorio još jedan VW passat. Istina, to je vozilo bilo staro 22 godine i potpuno je izgorjelo.

Vlasnik J.Š. (66) je autoprijevoznik i također bez bilo kakve kriminalne prošlosti, jednako kao u potonjem slučaju, čovjek koji je redovito održavao vozilo.

Ovog siječnja je već, na Pobrežju, izgorjeo novi Hyundai santa fe i vatra je vjerojatno podmetnuta. Oštećen je vlasnik informatičke tvrtke, ali se uzrok povezuje s – Facebookom!? Očito, ima nešto čudno u dubrovačkoj mikroklimi, što pogoduje (pre)čestim (samo)zapaljenjima vozila na uskom gradskom području.

Uvid u novinarsku arhivu govori kako se, unatrag više od desetljeća, najveći broj (samo)zapaljenja osobnih vozila, po nepisanom pravilu: vrlo skupih i luksuznih, bilježi uglavnom od konca listopada do konca siječnja, a uz manja odstupanja, najčešći termin izbijanja požara je između 3.45 i 5.15 sati!

Lani u siječnju izgorio je luksuzni audi A6 u vlasništvu lokalnog šefa oporbe M.O. u Gradskom vijeću Dubrovnika. U svemu je neobično da je vatra izbila kod hladnjaka vozila koje prethodno nije cijeli dan voženo.

Zanimljivo je i to da je vlasnik odmah izjavio da je riječ o samozapaljenju, čime je sam sebi “izbio asa iz rukava”, za koji bi ostali političari dali sve što imaju samo da od sebe stvore žrtvu političkog revanšizma.

No, neslužbeno smo doznali kako je policija utvrdila da je požar podmetnut, a premda istraga službeno još nije okončana niti je rezultat objelodanjen, “šuška” se da je vjerojatni povod podmetanja osoba ženskog spola?!

Požar na parkingu

Kraj igrališta u Čibači je 6. studenoga 2012. planuo 12 godina stari autobus marke mercedes, 30. listopada 2015. na parkingu uz magistralu između Solina i Plata planuo je samo 5 godina stari autobus Isuzu. Vlasnici su bili sugrađani, taksist D. D. (59) i poduzetnik S. B. (61).

Slično je zaključeno o uzroku požara 4. studenoga 2015. na novom BMW 5 u Staroj Mokošici, ali su tada mediji ukazivali da je do požara došlo u dvorištu kuće u kojoj su nedugo prije toga stanovali otac i sin, državljani Italije, za koje se sumnjalo da su bili članovi N’dranghete te da su se godinama prije toga u našoj zemlji uspješno skrivali od tjeralice Interpola.

Sredinom studenoga 2007. podmetnut je požar u kabinu kamiona Mercedes imotskih registracija na parkingu na Grudi, a listopada 2006. planuli su Audi 3, Smart i Piaggio u vlasništvu vlasnika poznatih caffe barova u Gradu i Lapadu.

U rujnu 2008. godine, blizu Turističke i ugostiteljske škole, zapaljen je luksuzni mercedes, a u rujnu 2009. u Gružu nova Škoda fabia u vlasništvu L.D., policijskog inspektora.

Rujna 2012. samozapaljenje je bilo uzrok izgaranja čak šest skupocjenih motocikala u garaži kuće kraj Vatrogasaca, a rujna 2018. kod uprave HTP Dubrovačko primorje izgorjela je Škoda octavia zagrebačkih registracija. Unutar godinu dana izgorjelo je još nekoliko vozila, pa i jedan luksuzni Mercedes, piše Slobodna Dalmacija.