Home Društvo Odobrena jednokratna novčana pomoć za 33.758 razvojačena branitelja

Odobrena jednokratna novčana pomoć za 33.758 razvojačena branitelja

SHARE

Krajnji rok za podnošenje zahtjeva, po javnom pozivu Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata za dodjelu jednokratne novčane pomoći za rješavanje statusnih pitanja branitelja i članova njihovih obitelji, istekao je 27. prosinca.

Na javni poziv prijavilo se oko 35.000 branitelja i članova njihovih obitelji, a kako je za Faktor.ba potvrdio resorni ministar Salko Bukvarević, pravo na jednokratnu pomoć ostvarilo je njih 33.758, piše Večernji list BiH.

U Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja otkucana su sva rješenja za jednokratnu pomoć, a branitelji u grupama za pitanje vojnih evidencija u mjestima gdje su predali zahtjeve mogu podići rješenja.

Provjere računa

– Sva rješenja otišla su na teren i branitelji mogu otići u svoje grupe za pitanje vojnih evidencija u svojim općinama i preuzeti rješenja. Federalno ministarstvo za pitanja branitelja će do srijede završiti kompletan svoj posao i proslijediti podatke u Ministarstvo financija FBiH. Dakle, unijet ćemo sva ta rješenja u riznicu kako bi Federalno ministarstvo financija moglo dalje raditi svoj posao, a potom isplatiti jednokratne novčane pomoći. Očekujemo da ti ljudi u prvoj polovini veljače dobiju novac – rekao je Faktoru Bukvarević. Kaže da preostaju još provjere žiro računa koje su branitelji dostavili, a na koje će se uplatiti novac. – Nažalost, imamo iskustva da branitelji pošalju račun koji im je prije dvije godine ugašen i onda sad moramo provjeriti sve jer ako je samo jedan račun pogrešan, i ostali branitelji imat će problema – objasnio je Bukvarević. Za dodjelu jednokratne novčane pomoći za rješavanje statusnih pitanja branitelja i članova njihovih obitelji osigurano je 7,5 mil. KM, a prije raspisivanja poziva odlučeno je da se pomoć računa tako da se dodjeljuje 4,5 KM za svaki mjesec proveden u Oružanim snagama. Budući je pravo na pomoć ostvarilo 33.758 podnositelja zahtjeva, osigurani iznos sredstava omogućio je da se predviđeni iznos od 4,5 KM za svaki mjesec proveden u OS poveća na 5 KM.

Pa tako, razvojačeni branitelj, koji je u ratu proveo od travnja 1992. do siječnja 1996. i ima 45 mjeseci provedenih u ratu, dobit će 225 KM umjesto ranije najavljenih 202,5 KM, za 36 mjeseci dobit će 180 KM umjesto najavljene 162 KM.

Dobna granica

Podsjetimo, na stranicama resornog ministarstva 30. studenog objavljen je poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći za rješavanje statusnih pitanja branitelja i članova njihovih obitelji koji je sadržavao dobnu granicu od 60 g. kao kriterij za podnošenje zahtjeva.

Tjedan dana kasnije Vlada je na telefonskoj sjednici izmijenila odluku, a izmjena se odnosila na to da pravo na podnošenje zahtjeva ima nezaposleni razvojačeni branitelj, koji je prijavljen kod službe za zapošljavanje najmanje godinu prije stupanja na snagu ove odluke, a koji je bio pripadnik OS najmanje godinu, ako stalno živi i ima prebivalište na teritoriju BiH i ako nema mjesečnih primanja. Dakle, dobna granica je ukinuta.