Home Zanimljivosti Ova ekipa pere i čisti sve, od stanova ‘strave i užasa’ do...

Ova ekipa pere i čisti sve, od stanova ‘strave i užasa’ do Kerumove jahte, a upravo su tu svjedočili i najluđoj priči koju su čuli u 20 godina karijere

SHARE

“Peremo i čistimo sve osim novca i mozgova”. Natpis je to na bijelom kombiju koji se može vidjeti u Splitu, te nismo odoljeli da ne nazovemo istaknuti broj mobitela.

Doveo nas je do male obiteljske tvrtke sa šestero zaposlenih, koja posluje već 20 godina. Pokrenula ju je sada umirovljena dipl. viša medicinska sestra Nives Šimičević, kako nam kaže, zbog svoje djece. Njezin sin Tomislav Erceg radi kao voditelj obiteljskog posla, a kćer Jelena Šimičević je direktorica te tvrtke.

– Puno godina smo u ovome i imali smo različitih reklama, kao npr. “Dubinsko čišćenje tapeta”. No, smatram da sve reklame ne trebaju biti tako ozbiljne, već da je u poslu potrebna određena doza humora. Sada, gdje god prođem s tim kombijem, nasmijem ljude, i to mi je najveći dar. Kad se npr. zaustavim kod pazara, vidim kako pola ljudi na stanici vari od smijeha – govori nam Erceg koji je osmislio atraktivni slogan.

Nives Šimičević kaže da je njezina “Unique Experta” toliko dugo na tržištu te da ima toliko posla da joj reklama ni ne treba. Često mora i odbijati poslove. No, zato otkriva da njezina “ekipa za čišćenje” ide tamo gdje bi rijetki stupili s nogom.

– Ne brojim koliko smo tijekom 20 godina očistili stanova iz kojih se širi smrad koji peče za oči, koji su puni izmeta životinja i nakupljenih stvari od kojih se jedva mogu otvoriti vrata stana. No, kao dipl. viša med. sestra sam navikla na svašta i ništa mi ne smeta – objašnjava Nives.

Psihotične osobe

Nastavlja da su ti nakupljeni predmeti stari motori, televizori i druge različite stvari donesene s otpada, a ponekada su to ogromne količine odjevnih predmeta. Skupljaju ih, kaže, psihotične osobe. One u tim stanovima u pravilu žive same. Koliko dugo vremena ti prostori nisu očišćeni otkrivaju i kalendari na zidovima, od kojih su neki od prije 15 godina.

– Takvih stanova “strave i užasa” je zaista puno, a na čišćenje nas pozove predstavnik stanara u zgradi ili najbliži susjedi jer više ne mogu trpjeti smrad koji do njih dopire. Plati nam se iz pričuve ili to učini vlasnik stana, ako je u mogućnosti. Inače naplaćujemo 50 kuna po satu, ali kod ovih stanova to je nemoguće, zato što bi to bio toliko veliki iznos koji nitko ne bi mogao platiti. Jer tu čiste četiri osobe, a na kraju se sve prođe s dva parna čistača i skupim aparatima za dubinsko pranje i usisavanje.

Zbog toga s vlasnikom stana, susjedima i predstavnikom suvlasnika zgrade dogovorimo iznos – veli Nives Šimičević.
Hvali svoju stalnu zaposlenicu Antoniju Sršić, za koju kaže da je jako vrijedna i detaljna.

– Upali Olivera, stavi slušalice na uši i to je odmakne od stvarnosti. Tako joj i brže prođe vrijeme.

Naši sugovornici prisjećaju se najzanimljivijih događaja tijekom 20 godina rada u tom poslu.

– U vrijeme kada sam bivšem splitskom gradonačelniku Željku Kerumuodržavao jahtu, svjedočio sam razgovoru na krmi, uz bocu vina, s Ivicom Todorićem kako da na to plovilo ugradi zog za balote, te kako da riješi problem balansiranja broda da mu balote ne bježe – prisjeća se Erceg.

Nives Šimičević kaže da joj je najsmješnije kada joj se počnu udvarati, pa uzmaknu kad vide njezina sina koji je od nje mlađi, kaže, samo 19 godina, zato što misle da joj je to mlađi partner.

– Sin me spašava od napornih udvarača – kroz smijeh će Nives.