Home Društvo Alarmantno stanje: Vrbas se izlio, a stiglo je upozorenje i za druge...

Alarmantno stanje: Vrbas se izlio, a stiglo je upozorenje i za druge rijeke

SHARE

Zbog izlijevanja rijeke Vrbas obustavljen je promet na magistralnom putu Novi Travnik-Bugojno na ulazu u Bugojno.

Za vrijeme ove obustave, promet se preusmjerava na alternativne pravce kroz naselja Kula i Kandija, priopćeno je jutros iz BIHAMK-a.

„Zbog obilnih padavina na pojedinim dionicama upozoravamo na mogućnost nailaska na veće količine vode na kolovozu. Vozače upozoravamo i na moguće odrone zemlje ili kamenja, posebno na dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prijevoja. U centralnim, zapadnim i jugozapadnim krajevima skrećemo pažnju na jake udare vjetra. Savjetujemo oprezniju vožnju, te podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno“, poručili su iz BIHAMK-a.

Agencija za vodno područje rijeke Save – Sarajevo u naredna dva do tri dana očekuje povećanja vodostaja vodotokova u slivu rijeke Save u Federaciji Bosne i Hercegovine, posebno na području Unsko-sanskog kantona, srednjeg i gornjeg toka rijeke Bosne te gornjeg toka rijeke Vrbas s mogućnošću dostizanja nivoa pri kojem počinje obavještavanje o poplavama.

To se posebno odnosi na sliv rijeka Une i Sane, pritoke do grada Bihaća te područje općine Ključ i Sanski Most, gornji dio sliva Bosne (Željeznica, Zujevina), Fojnička rijeka sa svojim pritokama, sliv Lašve, kao i desne pritoke rijeke Bosne u gornjem dijelu sliva te gornji dio sliva rijeke Vrbas.

Preporučaju povećan oprez stanovništvu u navedenim područjima, priopćeno je iz Agencija za vodno područje rijeke Save – Sarajevo.

Urušavanje pomoćnog mosta na putnom pravcu Bugojno-Novi TravnikVideo: Bugojno Danas

Posted by Bugojno Danas on Nedjelja, 3. Februar 2019.