Home Tech Popularna marka androida na udaru špijuna? Njemački mediji raspisali se o navodnoj...

Popularna marka androida na udaru špijuna? Njemački mediji raspisali se o navodnoj korupciji unutar firme, stvar je mnogo ozbiljnija od uvida u prijepisku na WhatsAppu

SHARE

Huawei: u službi države i partije? Pita se to njemački Deutsche Welle, navodeći da Njemačka želi svoju mobilnu mrežu pripremiti za 5G standard. No pitanje je tko će preuzeti tu zahtjevnu zadaću. Sada se spominje kineski koncern Huawei. Brojni su skeptični.

Mnogi građani Njemačke koriste mobitele marke Huawei. I pritom ne razmišljaju previše o toj činjenici. No nakon mnogih, ne baš pozitivno intoniranih vijesti zadnjih tjedana o ovom kineskom koncernu, treba se zapitati: kakav je to zapravo tajni koncern? Jesu li optužbe za špijunažu i korupciju istinite? Koliko je ovaj koncern neovisan kad je u pitanju država i tajne službe?

No, jedno je ako jedna totalitarna država na kraju svijeta možda prati što njemački tinejdžeri piskaraju po WhatsAppu. A nešto sasvim drugo kada jedna kompanija kontrolira ili manipulira kompletnu mrežu, poput one koja se treba izgraditi u Njemačkoj, piše DW.

Osim toga, ovdje se radi o mnogo, mnogo novca. Čak i za moćno njemačko gospodarstvo. Torsten Gerpott, profesor za telekomunikacijsku ekonomiju na Sveučilištu Duisburg-Essen, kaže da se za sada ne mogu donositi ozbiljne procjene troška, ali govori o “30 do 80 milijardi eura u sljedećih 20 godina”.

Sumnja da bi prisni kontakt s jednim telekomunikacijskim koncernom ujedno značio i bliski kontakt s kineskom tajnom službom, kada je u pitanju jedna tako netransparentna tvrtka poput Huaweia, i više je nego legitimna. Toga su neke zemlje već odavno svjesne i već su počele djelovati. Australija i Novi Zeland su isključile mogućnost da se u gradnju G5 mreže uključi ovaj kineski koncern. U Norveškoj i Poljskoj također razmišljaju o sličnom postupku.

Ovog tjedna su američki mediji izvještavali o tome da se u ovoj zemlji vodi istraga protiv Huaweia zbog sumnje u špijunažu. Kinezi se nisu oglasili u svezi s ovim, ali je već sad jasno da neće sudjelovati u izgradnji mreže.

Priča s Huaweiem je ipak u Kanadi poprimila najbizarnije oblike. Nakon što su kanadske vlasti u pritvoru zadržale menadžericu koncerna Meng Wanzhou, i to zbog sumnje američkih vlasti da je financijska šefica Huaweia surađivala s Iranom, kineske vlasti su uhitile dvoje kanadskih državljana od kojih jednom sada prijeti smrtna kazna.

Otac u Kanadi uhićene menadžerice, koji je i šef i utemeljitelj Huaweia, Ren Zhengfei, vrlo se rijetko izjašnjava za medije. No ipak je morao reagirati na teške optužbe uperene protiv njegova koncerna. Američkim medijima je kazao kako nikada nije od neke vlade dobio zahtjev za dostavljanje povjerljivih informacija. “Ja volim svoju zemlju i volim komunističku partiju, ali nikada ne bih učinio ništa što bi naškodilo bilo kojoj zemlji na svijetu”, rekao je Zhengfei, prenose agencije.

Njemačka mu očito vjeruje jer za sada Ministarstvo gospodarstva nije izrazilo svoje dvojbe oko kineskog koncerna. Savezni ured za Sigurnost informatičke tehnologije (BSI) također nema nikakvih ograda i odbija bojkot kineskog koncerna. Šef Njemačkog saveza industrijalaca Dieter Kempf smatra da se nikoga ne smije isključiti iz planova samo na temelju sumnji. “Ako netko izražava sumnje, onda ih mora i dokazati”, odlučan je Kempf. I znanstvenik Gerpott je oprezan i govori da se nikoga ne smije diskriminirati samo na temelju sumnji, piše Deutsche Welle.

Nokia i EricssonNo, još ni izbliza nije odlučeno tko će dobiti posao oko gradnje G5 mreže u Europi, navodi DW. Kinezi slove kao favoriti jer su najveći ponuđači i, kako je primijetio Gerpott, “vrlo agresivno ulaze u utrku”. Ekonomist Ulrich Heimeshoff, profesor za ekonomiju na Sveučilištu u Düsseldorfu, vidi Huawei kao glavnog konkurenta upravo zbog cijene. No, pored Kineza se za gradnju mreže natječu i Nokia i Ericsson koji zajedno s Huaweiom drže 80 do 85 posto tržišta za opremu G5 mreže. Nokia je doduše ovog tjedna najavila otpuštanje 500 do 3500 radnika u Njemačkoj, ali to ne bi trebalo shvaćati kao kapitulaciju.

Odlični mobiteli, pa ih Amerikanci žele uništiti?U neki se stranim medijima pitaju želi li Amerika uništiti Huawei jer ta tvrtka u posljednje vrijeme bilježi bolje rezultate od Applea? Naime, za Huawei mobitele u posljednje vrijeme kažu da su jedni od najboljih na tržištu, a po nekima su bolji i od iPhonea.

– Iako je i Mate 10 Pro u svoje doba već predstavljao znakovit napredak u odnosu na svoje prethodnike, Mate 20 Pro u odnosu na njega predstavlja skoro pa novi kvantni skok, kako u dizajnerskom, tako i u tehnološkom smislu.

Već sam naveo da Huawei Mate 20 Pro dizajnom prilično odstupa od svog prethodnika, što je vidljivo već na prvi pogled. Zaobljeni rubovi zaslona daju mu određenu estetsku notu, a ono što ga čini posebnim i prepoznatljivim je simetrični četvrtasti modul kamere na poleđini, koji sadrži tri kamere i bljeskalicu. U moru mobitela koje viđamo svaki dan, promatraču je teško prepoznati koji točno koristi, no ako znatiželjnik ugleda ovakav modul kamere, znat će da ima najnoviji i najbolji mobitel na tržištu – napisao je stručnjak za mobitele Krešimir Blažev na portalu Mob.hr, navodeći da je nakon iscrpnog testiranja odlučio da mu Mate 20 Pro postane novi primarni smartfon.