Home Auto Savjetujemo: nekoliko je ključnih stvari koje mogu znatno produljiti životni vijek vašeg...

Savjetujemo: nekoliko je ključnih stvari koje mogu znatno produljiti životni vijek vašeg automobila

SHARE

Kao i svi drugi proizvod, tako i automobili, bez obzira na marku i proizvođača, imaju svoj vijek trajanja. Neki su već u startu kvalitetniji, izdržljiviji, pouzdaniji i trajniji od drugih. Međutim, bez obzira na sve pluseve i minuse, svima je moguće produljiti ili skratiti životni vijek.

To, naravno, ovisi o brizi i pažnji koja se posvećuje automobilu tijekom njegova korištenja. Nekoliko je ključnih stvari koje mogu znatno produljiti životni vijek vašeg automobila i u neku ruku pretvoriti ga u “vječitog mladića”.

Redoviti servis je sigurno najvažnija stvar koja utječe na trajnost automobila. Što je automobil stariji, korisnici u principu sve manje pažnje posvećuju redovnim servisnim intervalima. Ne obavljaju se potrebne radnje ili se servisi potpuno odgađaju pa se zna dogoditi da auto bez izmjene ulja vozi i po dvije-tri godine. Iako se on zbog toga vjerojatno neće odmah pokvariti, takvim potezima drastično skraćujete vijek trajanja najvažnijeg i najvitalnijeg dijela automobila – motora.

Bez obzira što kod modernih automobila danas nije potrebno zagrijavati motor prije kretanja, treba svakako izbjegavati veća opterećenja dok je hladan, odnosno forsirati visoke “đire”. Zbog prevelikog opterećenja hladnog motora i hladnog ulja, može doći do kvara pokretnih dijelova motora ili turbopunjača. I sam stil vožnje uvelike utječe na trajnost automobila.

Auto koji se stalno vozi agresivno, na visokim okretajima i pod visokim opterećenjem drugih mehaničkih dijelova brže se troši, kraće traje i podložniji je kvarovima drugih sustava. Vremenski utjecaji jedan su od glavnih faktora koji utječu na trajnost automobila.

Dok kiša i vlaga potiču koroziju na automobilu, sunce i vrućina oštećuju gumene i plastične dijelove, kako izvana, tako i iznutra. Mnogi nemaju mogućnost držanja automobila u garaži, ali oni koji taj “luksuz” uživaju svakako bi ga trebali i svakodnevno koristiti. Automobil koji se drži u garaži u pravilu će mnogo dulje trajati od onoga koji svoj cijeli životni vijek provede na ulici.

Pogreške koje čine sami vozači osjetno skraćuju životni vijek automobila. Jedna od najčešćih pogrešaka je držanje pritisnute spojke kada to nije potrebno, primjerice dok se čeka na semaforu. Držanje pritisnute spojke nepotrebno troši mehaničke dijelove sustava prijenosa. Dok se stoji na semaforu, auto bi trebao biti u “leru”.

Neki vozači čak i tijekom vožnje odmaraju nogu na papučici spojke, što je još gora navika. Loše je i ako se drži ruka na ručici mjenjača. Kod automobila s ručnim mjenjačem ručica je mehaničkom vezom izravno vezana s elementima mjenjača i držanje ruke na njoj opterećuje elemente sinkrona i dovodi do pojačanog trošenja mjenjača.

Prosječan automobil ima dopuštenu nosivost između 400 do 500 kilograma. Iako laiku to zvuči mnogo, tu brojku lako može dosegnuti već i sama težina petero odraslih putnika. Ako još dodate nešto u prtljažnik, premašili ste dopušteno opterećenje, a to može imati kobne posljedice za samu konstrukciju automobila.

Kada se često jako ili previše opterećuje vozilo, dolazi do ubrzanog trošenja elemenata ovjesa i sama konstrukcija automobila više se savija, što može dovesti do njezine trajne deformacije. Iako automobil bez problema nakratko može izdržati i opterećenje koje je dvostruko veće od dopuštenog, posljedice takvog neodgovornog ponašanja osjete se vrlo brzo.

Automobil je potrebno redovito prati barem dva puta mjesečno i održavati njegovu čistoću. Kod automobila koji se redovito pere ne nakuplja se toliko prljavštine koja kroz vrijeme može izazvati kvar nekog mehaničkog sklopa ili koroziju podvozja. Prljavština može izazvati i oštećenja karoserije: neke agresivne vrste prljavštine (primjerice izmet ptica) oštećuju lak, što kao dugotrajnu posljedicu može imati koroziju karoserije.