Home Gospodarstvo Direktor Premier kladionice: Od djelatnosti igara na sreću u Federaciji BiH živi...

Direktor Premier kladionice: Od djelatnosti igara na sreću u Federaciji BiH živi između 40.000 i 50.000 ljudi

SHARE

Premier kladionica drži blizu 50 posto tržišta u cijeloj BiH i daje najveći doprinos državnom proračunu od svih priređivača, ali kako se radi o zakonu koji bi jednako utjecao na sve legalne domaće kladionice i kako zagovornici ovog zakona sve kladionice trpaju u isti koš, smatramo da je bolje govoriti o brojkama za cijelu djelatnost, gdje se još jače vide efekti na ekonomiju Federacije BiH. Tako je 13 kladionica s područja Federacije BiH u 2018. godini od igrača zaprimilo blizu 1,72 milijarde KM uplata, a igračima isplatilo 1,50 milijardi KM dobitaka. To znači da je kladionicama ostalo blizu 225 milijuna KM prihoda (razlika između uplata i isplata), od čega su dalje državi plaćane naknade, porezi, takse, doprinosi i ostali nameti, poslije čega je djelatnost igara na sreću ostvarila ukupnu dobit u 2018. godini u iznosu od blizu 76 milijuna KM, što podjeljeno na 13 priređivača dođe u prosjeku oko 5,8 milijuna KM po priređivaču (kladionici), s tim da je netko, naravno, poslovao u većem, neko u manjem plusu, a neki i u minusu. Međutim, ova brojka od 76 milijuna KM dobiti djelatnosti igara na sreću u 2018. godini, a koju može potvrditi i Porezna uprava FBiH, daleko je od namjerno napuhane laži o zaradi od 1,7 milijardi KM. No, do pravog šokantnog podatka tek dolazimo. I dok je 13 kladionica u FBIH u 2018. godini, uz sve preuzete tržišne i poslovne rizike, oko 5.500 zaposlenih i oko 2.400 poslovnih prostora, zaradilo 76 milijuna KM, država, tj. Federacija BiH, je bez ikakvih rizika, ulaganja i uz konstantnu represiju prema tim istim priređivačima, od njihovog poslovanja zaradila 72 milijuna KM. Tako da dolazimo do logičnog zaključka da je ovdje najbolje držati državu. Nemate nikakvih rizika ni ulaganja, a zarada je sigurna, rekao je direktor kladionica Premier Krešo Vukoja za klix.ba

Koliko radnika zapošljavate, kolike su prosječne plaće?

Sama Premier kladionica u Federaciji zapošljava više od 1.200 radnika, dok u cijeloj djelatnosti igara na sreću u Federaciji radi blizu 5.500 radnika. Naravno, ne smijemo zaboraviti ni vlasnike oko 2.400 poslovnih prostora u kojima su smještena uplatna mjesta, kao ni brojne vanjske suradnike i partnerske tvrtke koje su usko vezane uz djelatnost igara na sreću kao dobavljači i koje bi, da do toga dođe, zasigurno zatvorile svoja vrata zajedno s domaćim kladionicama. Konkretno, neovisne ekonomske analize pokazuju kako u ovom trenutku od djelatnosti igara na sreću u Federaciji BiH živi između 40.000 i 50.000 ljudi. Plaće radnika u Premier kladionici i u ostalim privatnim kladionicama u skladu su s tržišnom moći pojedinog priređivača, kao i stanjem na tržištu, ali dovoljno je reći kako smo jedna od rijetkih tvrtki u zemlji koja se još uvijek uspješno nosi s brojnim odlascima iz zemlje. Našim radnicima se isplati ostati i graditi svoj život u BiH.

Kada je riječ o pripadnosti prihoda od poreza na dobitke, smatrate li da je pravedno da se taj novac uplaćuje u proračune općina ili gradova gdje se nalaze uplatna mjesta?

Naravno da smatramo kako je jedino ispravno da se novac od poreza na dobitke uplaćuje u proračune općina/gradova gdje je taj dobitak i ostvaren. Novac od naknada na uplate (5 posto) uplaćuje se u proračun Federacije BiH, dok se novac od poreza na dobitke uplaćuje u proračun općina i gradova. Tako Sarajevo, Zenica, Bihać, Mostar i svi ostali gradovi i općine imaju svoj dio kolača od priređivanja igara na sreću na svojoj teritoriji.