Home Crna kronika Hercegovački par koji je pao s 1,5 kilograma heroina sve stavio na...

Hercegovački par koji je pao s 1,5 kilograma heroina sve stavio na kocku zbog – tisuću eura; Izjava koju je Daca dala za televiziju otkriva što je roditelje bebe natjeralo da se bace u kriminal?

SHARE

Tisuću eura iznosio je honorar koji je trebao dobiti bračni par iz Trebinja za prenošenje kilograma i pol heroina iz BiH u Hrvatsku.

U svojim obranama Mirko Đ. (43) zvani Mićo, taksist za privatnu tvrtku, i Daliborka Đ. (36) zvana Daca, kuharica u Studentskom centru, priznali su šverc heroina i iznos honorara koji su trebali dobiti.

Uhitili su ih krajem prošlog tjedna u blizini Šestanovca inspektori Službe kriminaliteta droga i Postaje granične policije Imotski PU splitsko-dalmatinske. Nad njima je određen istražni zatvor te su odvedeni u Zatvor na splitskim Bilicama, gdje će boraviti u nastavku kaznenog postupka.

Mirko Đ. je vozač po zanimanju i radi za taksi tvrtku s čijim automobilom je došao sa suprugom Daliborkom u Hrvatsku preko graničnog prijelaza Nova Sela. Državljani su BiH, oboje žive u Trebinju, koje se nalazi u istočnoj Hercegovini, a u sastavu je Republike Srpske.

Ovo je par koji je kod Šestanovca ‘pao’ s više od 1,5 kg heroina: on je taksist, ona kuharica, a trebali su zaraditi najmanje 600 tisuća kuna. Redovito su ljetovali u Dalmaciji…

Pomoć države

U braku su pet godina, a krajem 2017. godine dobili su dijete te je Daliborki dodijeljen majčinski dodatak od 405 konvertibilnih maraka, tj. nešto više od 1500 kuna mjesečno tijekom godinu dana, u sklopu mjere vlade RS za nezaposlene rodilje. Neposredno nakon poroda Daliborka je dala izjavu za Radio Televiziju Republike Srpske:

– Ni ja ni suprug ne radimo i ova će nam pomoć mnogo značiti. Trošit ćemo je za bebu i za sve ostalo što je potrebno – kazala je Daca u televizijsku kameru iz kreveta u rodilištu.

Tijekom godine dana koliko su dobivali pomoć, Mirko se zaposlio kao taksist, a Daliborka u menzi Studentskog centra. Radi se o Javnoj ustanovi Studentski centar u Trebinju, gdje je najviše studenata iz istočnohercegovačkih općina, ali ima ih i iz ostalih dijelova Republike Srpske te manji broj iz Srbije.

Krajem 2018. godine istekao je rok dobivanja dodatka za rodilje te su Mićo i Daca u 2019. godini ostali na svojim plaćama koje iznose oko 500 maraka.

Početkom veljače ostavili su 14-mjesečno dijete baki i odlučili se prihvatiti ilegalnog posla šverca heroina u Hrvatsku.

Drogu pakiranu u tri PVC vrećice ukupne težine 1515 grama Daliborka je imala u jakni kada su zaustavljeni u Škodi octaviji koju je vozio Mirko. Prvotnu sumnju policije da se radi o heroinu, potvrdili su i testovi koji su napravljeni na uzorku praškaste meterije uzete iz paketa.

Nakon privođenja na Državno odvjetništvo Mirko i Daliborka Đ. dali su obranu bez prisutnosti odvjetnika jer se radi o kaznenom djelu za koje je zapriječena kazna do 12 godina zatvora. Odvjetnika po službenoj dužnosti u toj fazi postupka privedenima se mora dodijeliti tek ako se radi o kaznenom djelu za koje se može dobiti više od 12 godina.

U svojim obranama priznali su da su zajednički i odgovorno počinili kazneno djelo te da su trebali biti plaćeni s 1000 eura. Nakon toga je tužiteljstvo zatražilo i dobilo istražni zatvor za oboje supružnika, što je značilo da im sud u toj fazi postupka mora dodijeliti odvjetnike po službenoj dužnosti te su određeni Dragan Mijoč i Stipica Kovačević.

– Žalio sam se na odluku o istražnom zatvoru za svog klijenta, a o samoj istrazi ne mogu ništa govoriti – kazao nam je odvjetnik Mijoč.

Žalba na pritvor

Odvjetnik Stipica Kovačević također je podnio žalbu na odluku o istražnom zatvoru za Daliborku Đ. odmah tijekom ponedjeljka. Istražni zatvor nad supruzima je određen zbog opasnosti od bijega jer su strani državljani te mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.

Uobičajeno je da se stranim državljanima ne omogući obrana sa slobode, a u najpovoljnijem slučaju se istražni zatvor zamijeni mjerom opreza oduzimanja putne isprave i redovitog javljanja policiji.

Međutim, ta se mjera opreza kod stranaca ne izriče lako, pogotovo kada dolaze iz zemlje izvan Europske unije tako da ako pobjegnu preko granice, nad njima ne vrijedi europski uhidbeni nalog.

Druga osnova istražnog zatvora obično se odredi kod osoba otprije pravomoćno osuđivanih za koje se sumnja da bi puštanjem na slobodu ponovili kazneno djelo. U ovom slučaju je to određeno zbog velike količine heroina jer se pretpostavlja da su Trebinjci iskusni u poslu i spremni ponoviti ilegalne radnje.

Ako tijekom istrage Mirko i Daliborka Đ. dostave iz BiH potvrdu da tamo nisu kažnjavani, postoji mogućnost da im pritvorska osnova otpadne. Naravno, to neće značiti da izlaze na slobodu jer im ostaje opasnost od mogućnosti bijega, što je pritvorska osnova koja obično traje do pravomoćnosti presude, piše Slobodna Dalmacija.