Home Crna kronika Ubojica iz Mostara štrajka glađu, hoće teretanu i televizor

Ubojica iz Mostara štrajka glađu, hoće teretanu i televizor

SHARE

Osuđenik M. T., koji služi sedmogodišnju kaznu zatvora zbog ubojstva Đanija Balića (22) u naselju Livač kod Mostara, u maloljetničkom zatvoru Orašje započeo je štrajk glađu.

On je u vrijeme ubojstva imao svega 16 godina.

Loši uvjeti

Napisao je to u svom pismu koje je poslao redakciji Dnevnog avaza objašnjavajući da je to učinio zbog loših uvjeta u zatvoru. Tako se M.T., između ostalog, žalio na to da ga smatraju psihijatrijskim slučajem kojem je potrebna terapija. Napisao je da će mu nakon ovog pisma vjerojatno biti ukinute vanzavodske pogodnosti koje je uvijek dobivao, jer vani nije pravio probleme.

Smeta mu, kako je napisao, to što nemaju nikakav edukativni program u zatvoru, a provođenje vremena u teretani im je smanjeno te sklonjen televizor iz dnevnog boravka. M.T. je također naveo da mora jesti u dnevnom boravku iako svi ostali to rade u kuhinji.

On je Baliću nožem u leđa nanio dvije ubodne rane. Od posljedica ranjavanja Balić je istog dana umro u mostarskoj bolnici. Toga dana grupa mladića, među kojima je bio Balićev mlađi brat, sastala se s M.T. kako bi se izmirili i razriješili ranije nesuglasice.

Podlegao ranama

Na poziv mlađeg Balića, došao je i Đani, koji je prišao M.T. i njegovom starijem bratu te im poručio da idu s tog mjesta. M.T. ga je tada više puta ubo nožem u leđa.

Smanjena kazna

Nakon što je Općinski sud u Mostaru nepravosnažno na devet godina maloljetničkog zatvora osudio M.T. zbog ubojstva Balića, drugostupanjski Županijski sud u Mostaru donio je drugostupanjsku presudu odlučujući prema žalbama.

Županijski sud djelimično je uvažio žalbe M. T., njegovog branitelja i oca te preinačio prvostupanjsku presudu i M.T. osudio na kaznu maloljetničkog zatvora od sedam godina.