Home Crna kronika ZBOG IZNUDE U MEĐUGORJU Vlatki Puljić godina dana zatvora

ZBOG IZNUDE U MEĐUGORJU Vlatki Puljić godina dana zatvora

SHARE

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je sporazum kojim je Vlatka Puljić priznala krivicu za zloupotrebu položaja u predmetu u kojem su optuženi suspendirani šef i inspektor Terenskog ureda Službe za poslove sa strancima BiH u Mostaru, te je osudio na godinu dana zatvora, obiavio je Birn.

Obrazlažući presudu, sudac Goran Radević kazao je da je Vlatka – zajedno s osobama B.K., J.K. i Luca Cobre – od listopada 2012. do veljače 2014. zloupotrijebila svoja ovlaštenja, postupajući po uputama B.K., te na taj način, iznuđujući novac od stranih državljana u Međugorju i okolini, pribavila sebi imovinsku korist preko firme Vlamon.

”Prilikom odlučivanja o visini krivičnopravne sankcije imali smo u vidu, kao olakšavajuće okolnosti, da je optužena surađivala s Tužiteljstvom, da je neosuđivana, relativno mlada osoba, te majka dvoje maloljetne djece”, rekao je Radević.

Puljić je, kao direktorica, priznala i odgovornost firme Vlamon iz Čitluka, kojoj je ovom presudom izrečena novčana kazna od 5.000 maraka.

Također, Vlamon je dužan isplatiti iznos od 100.000 eura jednom talijanskom državljaninu na ime pozajmice koju je on uplatio na račun ove firme.

Puljić je treća optužena osoba koja je priznala krivicu u ovom predmetu. Prethodno su, na osnovu sporazuma, za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i iznudom osuđeni Luca Cobre i Ana Miličević.

Cobre je osuđen na godinu dana zatvora, a Miličević na uvjetnu kaznu od godinu i deset mjeseci. Prijedlog Obrane da se zatvorska kazna zamijeni kaznom društveno korisnog rada za opće dobro na slobodi, Sud nije prihvatio.

”Smatramo da će kazna zatvora biti specijalna prevencija optuženoj da ne čini više krivična djela”, kazao je Radević.

Vlatki Puljić će u kaznu zatvora biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, od 26. veljače 2014. do 23. svibnja 2014. godine.

Predviđeno je da Puljić svjedoči na suđenju drugoj dvojici optuženih, Borisu Kordiću i Josipu Kvesiću, koji su optuženi kao šef odnosno inspektor u Službi za poslove sa strancima u Mostaru.

Ovaj predmet se odnosi na organizirani kriminal, zloupotrebu položaja i iznudu novca od talijanskih državljana radi preuzimanja upravljanja hotelom u Međugorju i nezakonitog stjecanja koristi.

Na ovu kaznu ne postoji mogućnost žalbe, piše Bljesak.info