Home Politika PLENKOVIĆ ‘Sadašnja generacija je privilegirana, jer živi u neovisnoj, samostalnoj i međunarodno...

PLENKOVIĆ ‘Sadašnja generacija je privilegirana, jer živi u neovisnoj, samostalnoj i međunarodno priznatoj Hrvatskoj’

SHARE

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković na obilježavanju 29. godišnjice osnutaka stranačkih organizacija Šibensko-kninske županije i Grada Šibenika u petak navečer ocijenio kako nema strateškog cilja koji vlast nije ispunila, ali da ostaje i puno toga za riješiti i pri tome je kao jednu od glavnih zadaća istaknuo demografsku revitalizaciju.

‘Danas nema strateškog cilja kojeg nismo ispunili. Nalazimo se u klubu najrazvijenijih zemalja svijeta kao članica EU, ali nam ostaje i puno toga za riješiti. Suočeni smo sa starenjem populacije. U Hrvatskoj više ljudi godišnje umre nego se rodi. Svake godine nestane grad veličine Makarske i naša je temeljna dugoročna zadaća da pokušamo te trendove ublažiti i promijeniti i na tome radimo’, rekao je Plenković na svečanosti u šibenskom HNK-u.

Ocijenio je da je demografska revitalizacija s nizom mjera počela pokazivati signale uspjeha te je 2018. godine rođeno skoro 900 djece više nego 2017. godine ‘i tako moramo nastaviti, jer bez naroda nema države’.

Istaknuo je kako je sadašnja generacija privilegirana, jer živi u neovisnoj, samostalnoj i međunarodno priznatoj Hrvatskoj.‘Priznanje je išlo teško i ono se nije dogodilo preko noći, a umijeće koje su dr. Tuđman i HDZ pokazali bili i više nego na razini izazova’ rekao je. Dodao je kako su događaji u Hrvatskoj u devedesetima dovoljni za deset života, a kako su potom u 2000.-ima ispunjena dva važna cilja; ulazak Hrvatske u NATO i EU.

Istaknuo je i kako hrvatsko gospodarstvo raste te kako je važno da se taj rast ne temelji na novim zaduživanjima. Rasteretili smo gospodarstvo smanjivanjem administrativnih barijera. Županije sada imaju više sredstava, a spajanjem ureda državne uprave dobit će i veće ovlasti. Nema nijednog ministra koji u svom resoru nije posjetio sve krajeve Hrvatske i s jednakim entuzijazmom želimo da se razvijaju svi krajevi Hrvatske’ rekao je. Naglasio je i kako će Vlada nastaviti s reformom pravosuđa i reformama mirovinskog sustava te omogućiti da mirovine budu veće.

‘Na europske izbore idemo da bi u Europi predstavili uspješnu Hrvatsku’

‘Radimo i na tome da Hrvatska bude privlačna za ulaganja. Idemo u korak s vremenom i zato idemo na sljedeće europske izbore da bi predstavili uspješnu Hrvatsku u Europi. Šibensko-kninska županija je jedna od onih u kojoj smo pobjednička stranka i uvjeren sam da ćemo na ovim izborima pokazati snagu i odlučnost te da ćemo trijumfirati na izborima 26. svibnja’ zaključio je predsjednik HDZ-a Plenković.