Home Društvo Nagrade općine Damiru Borasu, Vinku Galiću i AG Frigo Ljubuški

Nagrade općine Damiru Borasu, Vinku Galiću i AG Frigo Ljubuški

SHARE

U sklopu obilježavanja Dana općine Ljubuški, na svečanoj sjednici OV-a 21. veljače, dodijelit će se javna priznanja zaslužnim pojedincima i društvenim institucijama za postignute uspjehe značajne za društvenu zajednicu.

Zlatni grb općine Ljubuški dodijelit će se prof. dr. sc. Damiru Borasu, rođenom 1951. godine u Zagrebu, Ljubušaku po podrijetlu, trenutačno na dužnosti rektora zagrebačkog Sveučilišta. Diplomirao je 1974. godine na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu, doktorirao 1998. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dugačak je popis dužnosti koje je kroz profesionalnu karijeru obnašao, sudjelovao je u brojnim znanstvenim i istraživačkim projektima, bilo kao voditelj ili član istraživačkih timova, objavio više od 90 znanstvenih i stručnih radova, srednjoškolskih i visokoškolskih udžbenika. Dao je izniman doprinos za razvoj Sveučilišta u Mostaru.

Nagradu općine Ljubuški za životno djelo dobit će akademski kipar Vinko Galić. Rođen je 1931. godine u ljubuškom selu Bijači, 1958. godine završio Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, predavao u osnovnoj školi i Gimnaziji u Ljubuškom, 1960. otišao u Pulu i do kraja radnog vijeka kao profesor radio u eksperimentalnoj školi “Neven Kisac”. Nakon smrti supruge vratio se 2005. godine u Ljubuški, u svoje rodno selo Bijaču gdje osniva umjetničku koloniju.

Vrijedna zbirka

Za pet godina rada kolonije nastala je vrijedna zbirka slika i skulptura, od kojih je većinu darovao općini Ljubuški. Kolonija nastavlja svoj rad kroz Hlebinsku školu slikanja, iz koje je proizašlo oko 100 slika, koje također daruje općini Ljubuški. Darovao je i 103 raspela u drvetu samostanu sv. Ante na Humcu te još značajan broj drugih umjetničkih djela.

Godišnja nagrada općine Ljubuški pripast će tvrtki AG Frigo Ljubuški, poslovnoj jedinici kompanije Andrea & Giovanni d. o. o. Čitluk. Od ukupno 215 zaposlenih, u Ljubuškom zapošljava 90 djelatnika, piše Ljportal.com