Home Crna kronika KOLJAČI, UBOJICE I SILOVATELJI SVAK SVOJOJ KUĆI: Ovo su osobe koje su...

KOLJAČI, UBOJICE I SILOVATELJI SVAK SVOJOJ KUĆI: Ovo su osobe koje su se predale u Siriji, oni će biti vraćeni u BiH

SHARE

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je nedavno da su vlasti Bosne i Hercegovine prihvatile zahtjev američke vlade da preuzmu svoje državljane koji su se u proteklim godinama u Siriji i Iraku borili u redovima terorističkih organizacija poput tzv. Islamske države (ISIL), te su zarobljeni u tamošnjim protuterorističkim operacijama.

Piše: Faruk Vele

Od 40.000 boraca iz 110 zemalja koji su se pridružili ISIL-u, od 2012. u Siriju i Irak iz Bosne i Hercegovine otišlo je 260 ljudi. Od toga, oko 180 muškaraca. Uglavnom su tamo odlazili preko Turske, prvo avionom, a potom ilegalnim putem do sirijskih ratišta. Prema sigurnosnim stručnjacima, otprilike 70 posto njih je bilo u ISIL-u, a dio njih je bio uz Al-Nusra Front.

Djeca u paklu Sirije

Istraživali smo – ko se nalazi među onima koji su se predali, odnosno onima koji bi se, prema zahtjevima BiH, trebali vratiti kući.

U međuvremenu, ministar Mektić je medijima kazao kako će dvojica bh. državljana koji su se borili na stranim ratištima uskoro biti izručena bosanskohercegovačkim vlastima, a razjasnio je i dvojbe oko njihova identiteta.

Ispostavilo se, a što je Mektić i potvrdio, da će do kraja marta vlastima BiH biti izručeni Ibro Ćufurović, koji je do odlaska iz BiH živio u mjestu iz Donja Slapnica kod Velike Kladuše, i Abdullah Armin Čurt. Potonji  je postao poznat kada je u januaru 2016. godine javno prijetio kako će zaklati poglavara Islamske zajednice u BiH dr. Huseina ef. Kavazovića, te hafiza Dževada Gološa iz Mostara i Izeta Hadžića.

Podsjetimo, početkom februara State Department je pozvao zemlje širom svijeta da preuzmu svoje državljane – strane borce, ali i žene i djecu, koji su u zatvorima u dijelu Sirije koji kontroliraju kurdske snage.

Ovaj poziv upućen je nekoliko dana prije nego je održan sastanak Koalicije za borbu protiv tzv. Islamske države (ISIL) u Washingtonu, 6. februara, na kojem su učestvovali ministri iz 79 zemalja članica Koalicije.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, državni sekretar SAD-a Mike Pompeo je još jednom podcrtao kako zemlje članice Koalicije moraju preuzeti svoje državljane koji su se borili u Siriji te ih procesuirati na domaćim sudovima.

Za razliku od utiska koji se donekle stiče u domaćoj i regionalnoj javnosti, u bh. sigurnosnim agencijama nisu mnogo uznemireni zahtjevima Amerikanaca da u našu zemlju budu prebačene i procesuirane osobe sa ratišta u Siriji i Iraku.

I do sada su, naime, pokazali da, u saradnji sa međunarodnim partnerima, mogu uspješno odgovoriti na ovu vrstu sigurnosnih izazova, što potvrđuju i brojni slučajevi procesuiranja odgovornih za slična djela.

Radiosarajevo.ba saznaje da bi u narednih 20-tak do mjesec dana, osim spomenutih Ćufurovića i Čurta, trebala započeti šira akcija prebacivanja i ostalih bh. državljana koji su se borili u ISIL-u, te članova njihovih porodica.

Prema informacijama naših izvora bliskih domaćim sigurnosnim agencijama, kurdskim snagama se do sada predalo najmanje 77 osoba iz BiH, od čega je 19 muškaraca, boraca ISIL-a, 24 žene i čak 34 njihove djece.

Sudeći po insistiranju Amerike da se riješi ovo pitanje, oni bi se vrlo brzo mogli naći na putu za BiH.

Naime, tokom ofanzive kurdskih boraca, to jeste Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koji djeluju uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država (SAD), i to na posljednje uporište tzv. Islamske države (IS) u mjestu Baghouz na istoku Sirije, zarobljena su 33 državljana naše zemlje.

Među njima je, kako su doznale naše vlasti, 15 muškaraca i 18 žena, te čak 34 njihove djece.

Lica s potjernica

Tako se u muškom kampu-zatvoru Qamishli, na sirijsko-turskoj granici nalaze Albin Sinanović, Nedim Mujčinović i Edin Muftić. Muftić se, među ostalim bh. državljanima, nalazi na crvenoj listi zbog pridruživanja “Islamskoj državi” i terorističkim organizacijama u Siriji i Iraku.

Kurdima se na nepoznatoj lokaciji predala cijela bosanska kolonija. Uglavnom je riječ o poznatim ISIL-ovcima, koji su se “istakli” javnim nastupima i prijetećim porukama.

Emir Ališić - undefined
PrtScr: Emir Ališić

Među njima su Emir Ališić iz sela Ošve kod Maglaja i njegov posinak Labidi HamzaO Ališiću, koji je od 2016. u Siriji, zadnjih dana su izvještavali brojni mediji nakon što se pojavio u reportaži jedne kurdske televizije o zarobljenim ISIL-ovcima, tvrdeći da je “došao da podrži islam”.

Tu je i Begzad Sarač. On se, prema ranijim medijskim napisima, u Siriji borio pod imenom Abdul Aziz. Bio je u jedinici Al Aksa, kojom je komandovao Bajro Ikanović, a koja je bila podčinjena direktno zloglasnom Al Bagdiju.

Predali su se i Edvin Babić zvani Osman iz Sarajeva, te Alija Keserović iz Bužima. Za obojicom je Intepol raspisao crvenu potjernicu zbog veza s terorizom i tzv. Islamskom državom (ISIL).

Keserović se prije dvije godine pojavio u propagandnom filmu tzv.  Islamske države pod naslovom “Struktura hilafeta” u kojem se ta teroristička organizacija hvali brojnim “vojnim uspjesima”.

Amir Selimović - undefined
PrtScr: Amir Selimović

Sa njima je i Amir Selimović i njegova supruga Meliha Delić, zajedno s jednim djetetom. Selimović je terorista Islamske države koji je prijetio da će zaklati svakog bosanskog muslimana koji je protiv Islamske države, a da će reisa Kavazovića zaklati pred Sebiljom na Baščaršiji.

Među onima koji su položili oružje su Enes BorovacSalem Hasić sa suprugom Enesom Džinić i jednim djetetom, Senad Kupusović. Hasić i Kupusović su, također, lica sa potjernice Intepola.

Svršenica magisterija Prirodno-matematičkog fakulteta, Aida Kobić iz Zenice, kćerka uglednog nogometnog trenera, 2013. godine je roditeljima samo SMS porukom javila da se udala i da je u Siriji. Ona se, također, nedavno predala Kurdima, zajedno sa dvoje djece.

Tamo je i Mela Horić.  U Siriju je otišla 22. juna 2013. godine, zajedno sa suprugom Seidom Čolićem i sinom. Muž joj je poginuo u martu 2015. u borbama kod grada Kobanea, ali nije se vratila u Bosni.

Kupusović i  Sarač su oženjeni ženama afro-azijskog porijekla koje su najvjerovatnije s njima, dok Edin Babić sa stranom državljankom ima dijete.

Također, u Qamishliju, ali u kampu al-Roy nalaze se Almedina Mujčinović i njezino četvero djece, te njezina majka Fatima. Almedinu je u Siriju poveo njezin svekar Fikret Zukić (59), za kojim je Interpol prošle godine raspisao “crvenu” potjernicu jer se sumnjiči za organiziranje terorističke grupe.

Prema ranijim pisanjima medija, Zukić je u sirijski rat odveo praktično cijelu porodicu: suprugu Eminu, sinove Edina Elvedina,  te njihove supruge. Spomenutu Almedinu Mujčinović, te Jusufinu Bećirović Džejlu Fojnica, pa i unuke Muhameda Zukića iSejfulaha Jahja Mujčinovića.

U Al-Royu je i Emina Sinanović, inače supruga Edina Muftića, te dvoje njihove djece. Tu su i Sabina Azemina Sinanović s jedinim djetetom, odnosno dvoje djece, kao i Edina Mulalić.

Edina je iz Bužima. Udovica je Inesa Midžića iz Bihaća s kojim je  2013. godine otišla u Siriju nakon šerijatskog vjenčanja.

Midžić je je poginuo u napadu dronom u Siriji u martu prošle godine. A prema ranijem pisanju Žurnal.info, slovio za jednog od najradikalnijih pripadnika ISIL-a s područja Balkana. Bio je i jedan od aktera poznatog promotivnog filma “Čast je u džihadu, poruka Balkancima”.

U kampu Al-Hawl, u blizini grada Hasake, u sjeveroistočnoj Siriji, prema zadnjim informacijama, nalazi se još jedna veoma šarolika grupa bh. državljana.

Slučaj maturantice

Tu su Muharem Dunić i njegova žena Ajša, ali i Zlata Šabić s troje djece.

Zlata je iz Brigova kod Bužima, a kako su pisali mediji, na ratište u Siriju je otišla 11. septembra 2014. godine avionskim letom Sarajevo-Istambul. Otputovala je zajedno sa suprugom Nerminom Šabićem i troje njihove maloljetne djece, koja su rođena 2007., 2008. i 2013. godine.

Prema pisanju crnogorske “Pobjede”, pod njenim uticanjem, a u organizaciji saradnika njenog supruga Nermina, na sirijsko ratište je, početkom prošle godine, otišla i maloljetna matrurantica novopazarske medrese Lejla Brahović.

Mediji u regionu su pisali kako se Zlata za relativno kratko vrijeme “nametnula kao neprikosnoveni autoritet među ženama iz Srbije i BiH”.

Sa kćerkom Elzedinom u Al-Royu je i  Miralem Berbić (1954), koji je preko Istanbula otišao u Siriju, te Ćazima Hodžić s četvero djece.

Miralem Berbić - undefined
PrtScr: Miralem Berbić

Berbić je punac Nihada Berkovića iz Tuzle koji se na videosnimkama nazivao džihadističkim imenom Abu Jihad al-Bosni i, također, prijetio “nevjernicima”. Poginuo je u borbama oko Kobanea početkom 2015. godine. Brigu o njegovoj porodici preuzeo je punac Berbić.

Prebacivanje u BiH očekuju i Fata Fuško-Hodžić i njezino troje djece. Fata je supruga Dževada Hodžića (1971) iz Gornje Maoče. U Siriju su otišli 2015. godine, a prijeodlaska na ratište supružnici su na kuću stavili zastave Islamske države!?

U rat s devetero djece

Tu su, prema saznanjima bh. agencija, Amir i Emira Džinić iz Tešnja sa  sedmero djece.

Naime, Interpol je, na zahtjev vlasti Bosne i Hercegovine, raspisao međunarodnu potjernicu za Džinićem, zbog povezanosti s terorističkom organizacijom tzv. Islamska država (IS). Pod istragom je zbog krivičnih djela organiziranja terorističke grupe, finansiranja terorističkih aktivnosti i terorizma.

Utvrđeno da je Amir u Siriju otišao još 2013. godine zajedno sa suprugom i čak devetoro djece. Slučaj ove porodice je posebno nevjerovatan i svojevremeno je šokirao region.

Almir, jedan od njegovih sinova, u BiH se vratio 2016. godine i odmah je uhapšen. Priznao je krivicu zbog učestvovanje u terorističkim aktivnostima i pridruživanja paravojnim jedinicama zbog čega je osuđen na kaznu od godinu dana zatvora.

U blizini Hasake se nalazi i Elvira Karalić-Balić iz Vrnograča kod Velike Kladuše koja je  ovdašnjoj i regionalnoj javnosti postala poznata kada je u decembru 2013. godine ostavila muža Salahudina Balića s kojim je bila 13 godina u braku, desetogodišnju kćerku i trogodišnjeg sina, te, također, otišla u Siriju.

Tamo se udala za Saida Huseinovića iz Bratunca, koji je prije odlaska na ratište jedno vrijeme živio u Francuskoj. Huseinović je poginuo je u Siriji 2016. godine.

Čufuović i Čurt u Erbilu

Kako Radiosarajevo.ba saznajeranije se, također, predalo desetak bh. državljana, a među njima su i spomenuti Čufuović i Čurt. Njih dvojica se nalaze u Erbilu, kurdskom gradu na sjeveru Iraka, gdje su prebačeni iz Qamishlija na sjeveru Sirije, a zajedno s njima su još Ajdin Blažević, te Muhamed Hasić.

U sirijskom kampu el-Roy se nalaze još Ćufurovićeva supruga Emina KečoSelma Sultanović, supruga Ajdina Blaževića, te Muamera Mehmedagić i Adela Dolamić.

Podsjetimo, Adelu Dolamić već godinama traži sestra Alema Dolamić.

Kako je ranije ispričala za banjalučke Nezavisne novine, Adelu je s osmogodišnjom kćerkom 2014. godine u Siriju odveo suprug Nermin Jahić. Jahić je, navodno, poginuo, pa je ona pobjegla iz kampa u Mubahu i završila u kampu el-Roy.

Kako je Alma pobjegla iz IS-a?

U nepoznatom zatvoru je Mirsada Džafić, dok se u gradu Raqa kod kurdskih snaga nalazi Alma Nuhanović (1994.), supruga Alena Durme, koja je krajem 2018. napustila tzv. IS.

Prema ranijim medijskim izvještajima, Alen Durmo iz Zenice i njegova supruga Alma Nuhanović (1994.) su u Siriju otišli u avgustu 2013. godine. Durmo se borio pod imenom Ebu Halim, a Alma je, po svemu sudeći, napustila muža.