Home Politika Dva različita pogleda na situaciju s Martinom Mlinarević

Dva različita pogleda na situaciju s Martinom Mlinarević

SHARE

Nakon što su mediji objavili da je bh. književnica Martina Mlinarević predložena za veleposlanicu BiH u Republici Češkoj, Mlinarević  se ponovno našla u žiži javnosti.

Prenosimo dvije kolumne o ovoj situaciji, jednu Veselina Gatala koju je objavio portal Pogled.ba i drugu anonimnog autora objavljenu na portalu Vrisak.info.

Veselin Gatalo l Pogled.ba

Rijetko je za veleposlanika predložena osoba za koju znamo. Znaju je oni koji je podržavaju (bezrezervno) i oni koji bi je ugušili u čaši vode. Pri tom jedni vide osobu koja bi im (možda) politički mogla koristiti, drugi u njoj vide političku štetočinu. Željko Komšić, drugi bošnjački član Predsjedništva (o njemu ne bih ozbiljno razgovarao, šteta prostora u kolumni), predlaže je za veleposlanicu u Češkoj.

Ne znam mislite li da će Martina Mlinarević – Sopta tamo napraviti neku štetu? Ja ne vjerujem. Možda, ali samo usljed urođene joj naivnosti i dobrodušnosti. Naspravit će nešto dobro za svoj narod i BiH? Mislim da hoće. Za razliku od onih koje će Želja K. smijeniti (a za njih uglavnom nikad nismo čuli), predstavljat će svoj narod. Usput i ostala dva, ali ne znam kakva je to smetnja. Hoće li ostati Hrvatica i Hercegovka iako ju je predložio bošnjački član predsjedništva? Hoće. Martina je ono što jeste i nije joj teško reći odakle je.

Slažem li se ja sa stavovima MMS? Ne. Ali, nije ona jedina s kojom se ne slažem, mogli bi osnovati stranku i dobiti sve izbore, samo da se takvi slože. Govori li Martina MS ono što misli? Da. To joj je najgora i najbolja osobina. Zato nikad neće biti dobar političar. Slaže li ikad MMS? Slaže. Kad prijateljima kaže da je dobro, kad pohvali nečije loše kuhanje, kad hoće nekoga da zaštiti… Eto, i slagati zna. Ali, nikad da bi se okoristila lažima. Kaže ono što misli i radi ono u što vjeruje. U meritume neću ulaziti. Kako god, teško da bi je mogli upotrijebiti protiv vlastitog naroda. Teško da bi se mogla iskoristiti ikad i protiv ikoga, samo to neki neće da vide ni da čuju. Hoće li Martina M. Sopta otpustiti čistačicu, samohranu majku dvoje djece radi države? Neće. Prije će umrijeti. Hoće li potkradati novac poreznih obveznika kao izvjesna veleposlanica – kćer poznatog bosanskog poluakademika? E, ako to uradi, slobodno me stavite pred streljački stroj i upucajte me na Musali, tradicionalnom mjestu smaknuća onih koji vjeruju u ono što govore.

Vidjeh je zadnji put na Bijelom Brijegu, u špitalu, van vremena posjeta. Znaju me ljudi, pa prođem i do najtežih odjela. Zima, prsti otpadaju napolju. Ni unutra, na sedmom, nije baš toplo. Ona u pidžami, crvenoj, s medvjedićima. Koji dan prije nego što će joj otkinuti dojku (možda i dana kad će umrijeti), ona uveseljava neku gerijatriju. Starci se smiju kao da nisu grobaru na lopati, kao da ih čeka još sto godina zdravlja i mladosti. Jeste, meni se, rođenoj kukavici, bilo malo stisnulo, išao sam polako i dugo stajao pred dizalom. Očekivao sam ogorčenu ženu u tridesetim. Ali eto, takvu nisam našao. Tu sam, po vrag bi ga znao koji put, osjetio koliko sam mali i slab.

Nešto za dodati povodom imenovanja MMS za veleposlanicu u Češkoj? Ništa. Želim da što prije ode tamo i što prije počne raditi. Želim da maligne stanice nikad više ne nađu mjesta u njenim organima. Zamolit ću moje prijatelja i poznanike u Češkoj da joj se nađu pri ruci. A ima ih puno meni dragih, sličnih njoj, onih koji ne moraju da se slože s vama da bi vam pomogli ili vas voljeli.

I, da, neka se tamo, nigdje i nikad više ne nađe u bitci kojoj se unaprijed zna ishod. U bitci kakve je MMS vodila tu odakle je otišla; naivna, bolesna, izranjavana, slaba i uplakana, sama protiv stostruko jačih.

Vrisak.info

Na političkoj sceni Republike Srpske svako malo viđamo političke obračune. Atmosfera se dovodi do usijanja, galami se, prijeti, proziva. Ne bira se rječnik, a bome niti sredstva za obračune.

Sada dolazi ono važno “ali”. Ali u Republici Srpskoj srpske stranke i političari imaju ono u što nitko ne dira (i ne pomišlja dirati) a to je Republika Srpska, središnji nacionalni interes Srba u Bosni i Hercegovini. Ovaj entitet je za Srbe nešto što se brani pod svaku cijenu i što se ne smije izdati. Ako tko izda, isti će brzo nestati s političke scene. I onaj tko bi izdao, ne smije!

Dok ljuti politički protivnici iz različitih srpskih stranaka zajedno zdušno brane RS i srpske interese kod Hrvata u BiH takvog jedinstva nema. Istina, politički predstavnici Hrvata koji imaju izborni legitimitet okupljeni su u Hrvatski narodni sabor BiH koji (većinom) zajednički nastupa oko ključnih pitanja za hrvatski narod u BiH.

No, izvan HNS BiH ima dosta onih koji na izborima nisu dobili politički legitimitet ali zato imaju prolaz kao “poželjni Hrvati” u političkom Sarajevu. Za vrijeme okupacije Bosne i Hercegovine od strane Turaka takvi su prelazili s kršćanstva na islam radi ugodnijeg života.

Danas, iako službeno nismo pod okupacijom, imamo one koji pljuju na svoj narod kako bi se svidjeli unitarnoj politici većinskog naroda u BiH. Takvih imamo mnogo!

Ovih dana aktualna je priča o budućoj veleposlanici BiH u Češkoj kojoj ništa u toj istoj BiH ne valja ništa. Odnosno ne valja joj očito ništa osim ponude Željka Komšića koji je već treći put brutalnim preglasavanjem nametnut hrvatskom narodu. Ista se jedva dočekala prikazati žrtvom zbog nekolicine idiota koji ne znaju napisati nešto suvislo kako bi osudili njen izdajnički čin, nego istu prozivaju naslađujući se s bolesti kroz koju prolazi. Takvo nešto je za svaku osudu, prevedeno debilizam na kvadrat!

Ako Hrvati u BiH žele ostvariti svoje političke ciljeve i o(p)stati u ovoj državi onda se barem u tome možemo ugledati na Srbe iz Republike Srpske. Moramo se postaviti tako da nitko neće imati “muda” izdati kao, primjerice, buduća veleposlanica. Pri tome ne mislimo na prijetnje i zastrašivanje nego na postavljanje zajedničkog cilja čije je kršenje teški kamen koji si nitko neće biti spreman preuzeti na svoja leđa. Tada će i za Hrvate u Bosni i Hercegovini vrijediti ono što vrijedi za Srbe u RS-u: I onaj tko bi izdao, ne smije!