Home Društvo SOA i novinar Mato Đaković se oglasili o špijunskom skandalu s BiH

SOA i novinar Mato Đaković se oglasili o špijunskom skandalu s BiH

SHARE

Sigurnosno obavještajna agencija Hrvatske oglasila se o špijunskom skandalu u kojem se spominju hrvatski obavještajci, islamisti i Kolinda.

Optužbe iz BiH da su hrvatski obavještajci naoružavali bosanskohercegovačke islamiste

Podsjetimo Žurnal je jučer objavio kako su obavještajci i diplomate Republike Hrvatske pokušali najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona.

Cilj je bio, kako je navedeno u dokumentima kojima raspolažu sigurnosne agencije BiH, da se tim akcijama potvrde optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je ustvrdila da je “BiH leglo terorizma” i prijetnja sigurnosti cijele regije.

Te je optužbe iznio i ministar  sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izravno je prozvao generalnog konzula Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića te novinara Radio-televizije Republike Srpske Matu Đakovića koji slovi kao osoba bliska predsjedatelju Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku da su sve organizirali.

Optužbe su komentirali iz SOA-e.

SOA odbacuje optužbe

“Kao neistinite i zlonamjerne odbacujemo navode da je SOA pokušala angažirati pripadnike selefijskog pokreta da prenose oružje i eksploziv u Bosni i Hercegovini (BiH), čime se ujedno i Republika Hrvatska optužuje za potpomaganje terorizma.

Borba protiv terorizma je prioritet rada SOA-e i sve zadaće u suzbijanju terorizma provodimo profesionalno i odgovorno u cilju zaštite Republike Hrvatske, naših saveznika u EU i NATO-u, kao i cijele Europe.

Smatramo da svaka politička instrumentalizacija suzbijanja terorizma i sigurnosno-obavještajnog aparata BiH predstavlja ozbiljan rizik za sigurnost Republike Hrvatske, EU i NATO-a, a posebice same BiH.

Stoga smo od bosanskohercegovačke sigurnosno-obavještajne službe OSA-e zatražili službeno očitovanje o ovim neistinitim navodima, a o njima ćemo izvijestiti i naše međunarodne partnere”, priopćila je SOA, piše Index.hr

O svemu se oglasio i novinar Mato Đaković.

Mektić je, podsjećamo, kazao da je Đaković bio taj koji je posredovao da osobe, koje bi vrbovali hrvatski obavještajci, na teritoriju RS preuzmu pakete s oružjem. No, Đaković sada tvrdi da je to laž te da nema nikave veze cijelom pričom.

“Već sam angažirao odvjetnika da tuži sve one koji su akteri ove priče. Ali, ono što mogu reći jest da ovo što je napravljeno, samo bolestan um može smisliti. Ovo nema nikakve veze s istinom. Ovdje netko pokušava, ne znam zašto, iz kojih pobuda, meni staviti metu na glavu. Uništiti me i kao čovjeka i kao novinara. Već 27 godina radim ovaj posao i nikakve veze nemam s Obavještajnom službom Hrvatske”, kazao je Đaković za Dnevni Avaz.

Negirao je da je bio u selu Dubnica, kako se navodi u medijskim natpisima. “Znam gdje je selo, ali ga nikada ne bih mogao naći niti sam bio tamo. U Zenici, također, nisam bio 15 godina. Ovo su konstrukcije koje su dno dna”, kazao je Đaković.

Pojasnio je da je poslao demanti portalu “Žurnal”, koji je i objavio tekst te njihovog novinara i samog ministra. “Drago mi je da je Tužiteljstvo BiH formiralo predmet. Neka se saslušaju svi akteri priče pa i da vidimo Tko je njen nalogodavac”, kazao je Đaković.