Home Život TOMICA PUTUJE OD HRVATSKE DO NOVOG ZELANDA VEĆ 4 GODINE ‘Život je...

TOMICA PUTUJE OD HRVATSKE DO NOVOG ZELANDA VEĆ 4 GODINE ‘Život je više od jednog mjesta i posla dok godine prolaze’

SHARE

Tomica Kristić je 2015. godine s 1500 eura u džepu krenuo autostopom iz Varaždina prema Novom Zelandu. Četiri godine kasnije boravi u Australiji. Bliž se kraj njegovog putovanja.

‘Odlučio sam putovati stopirajući. Digao sam palac desne ruke i samo krenuo’, priča Tomica za SBS.

Prošao je Balkan, Tursku, Iran, Oman pa došao do Indije. Odande se otputio u zemlje jugoistočne Azije i prije 2,5 mjeseca stigao u Australiju.

‘Cijeli život osjećao sam da od života ima puno više vidjeti i činiti nego biti cijeli život na jednom mjestu, raditi jedne te iste stvari, voditi kako kažu normalan život. Ići na posao, s posla kući dok godine prolaze’, govori o svojoj motivaciji za putovanje.

Kako kaže, osjećao je da se izvan granica nalazi puno toga i odlučio je vidjeti svijet. Nije se posebno pripremao. Jednog dana je jednostavno odlučio krenuti. Nakon godinu dana štednje dao je otkaz i krenuo na put.

Krenuo je s 1500 eura i njegovo putovanje bilo je niskobudžetno. Smještaj je pronalazio preko couchsurfing stranica, a hranio se tako da je kuhao, umjesto da jede u restoranima.

U Indiji je prije tri godine upoznao Lucy, u kući jednog couchsurfera. Ona se vratila kući, a on se uputio u Vijetnam, gdje je ostao godinu dana. No, Lucy mu se tamo pridružila. Sada su zajedno u Australiji. 

Australija ga je oduševila velikodušnošću ljudi. Najzanimljiviji dio putovanja Australijom mu je bilo putovanje kroz pustinju.

‘Takvo nebo nikad nisam vidio. Golim okom može se vidjeti Mliječna staza’, priča Tomica.

Za dva tjedna Tomica leti u Novi Zeland. Ondje će se pripremati za odlazak do Hobbitona, koji mu je posljednja točka putovanja. Nakon toga vraća se u Hrvatsku, a Lucy će mu se ubrzo pridružiti.