Home Život Mlada Mostarka u svijetu IT tehnologija

Mlada Mostarka u svijetu IT tehnologija

SHARE

Ajda Marić je 26-godišnja Mostarka, koja karijeru gradi u NSoftu.

Ona je Senior Backend Developer i Team Lead NSoftovog tima Sports.

U NSoft je došla slučajno, radeći prije pet godina kao studentica na projektu iza kojeg je stajao tim NSoftera.

Nakon srednje škole, kada je došlo vrijeme za odluku o nastavku školovanja, nije imala izražene afinitete prema nekoj oblasti, ali je, kako ističe, zbog rastućeg potencijala i širine tech struke pomislila da bi tu moralo biti nešto u čemu ću se pronaći.

“Ne moram ni napominjati koliko mi je danas drago što se tako nespektakularan ulazak u IT svijet pokazao kao pun pogodak, do te mjere da se teško vidim negdje drugo”, kaže Ajda.

Ističe kako njen posao predstavlja savršenu poveznicu sa njenom ličnošću. Također, dodaje da se nikad nije pretjerano obazirala na percepciju IT svijeta kao rezerviranog za muškarce, iako je kroz fakultet i posao pretežno okružena muškom populacijom.

“NSoft je “operiran” od podjela bilo koje vrste; dijelimo se samo na osnovu toga gledaš li Game of Thrones ili ne; tako da, na sreću, ne mogu iz prve ruke pričati o iskustvu borbe sa predrasudama baziranim na spolu. Smatram da se odlučna individua može, znanjem i sposobnošću, ostvariti u bilo kojem zanimanju i bez posebnog tretiranja”, objašnjava ona.

Kao Backend Developer, razvija i održava kompleksna betting rješenja, sa korisnicima na obje hemisfere. Rad na distribuiranim sistemima koji inkrementalno rastu, proširuju skup funkcionalnosti koje nude i dostupni su 24/7, zahtijeva konstantna unapređenja i optimizaciju, ali to je, kako tvrdi, dinamika koja joj paše.

Kao Team Lead, Ajda skupa sa projekt menadžmentom uzima u obzir biznis zahtjeve, te dodjeljuje prioritete, kvalitetno razrađene, prije nego ih preuzme ekipa developera.

“Na radnom mjestu sam okružena pozitivnim ljudima i energijom, pa jedni drugima služimo kao štit kroz koji sivilo svakodnevnice teško dopire. Mislimo da se zajedničkim snagama može promijeniti slika koju Mostar šalje u svijet. Firma iz relativno male sredine, čiji je partner Sportradar, koja gradi respektabilan imidž u betting industriji na globalnom nivou i kroz društvenu angažiranost stvara kvalitetan kadar, u drugi plan baca podijeljeno školstvo, zdravstvo, politiku… IT grana u Mostaru iz dana u dan jača, pa me raduje što će se kroz neko vrijeme sasvim sigurno tu usidriti još puno priča sličnih NSoftovoj”, istakla je Ajda.

Ona dodaje kako je ponosna što ju je posao promijenio u smislu da je, pomjerajući vlastite granice, postala svjesna kapaciteta koje ima, te time stekla veliku dozu samopouzdanja. Također, istakla je da Ajda iz srednje škole može biti ponosna na Ajdu iz NSofta.

U nekom kasnijem periodu života, htjela bi se, kaže, okušati u samostalnom businessu, piše Mostarski.ba