Home Crna kronika Nakon što su uhićeni jer su preko Bijače prošvercali kilogram i pol...

Nakon što su uhićeni jer su preko Bijače prošvercali kilogram i pol heroina, muž i žena iz Hercegovine mogli bi na slobodu

SHARE

Ako bračni par iz Trebinja Mirko (43) i Daliborka (36) Đerić obećaju da će biti dobri i uplate po 75.000 kuna jamčevine svaki, izlaze na slobodu gdje će čekati početak suđenja za šverc kilogram i pol heroina iz BiH u Hrvatsku.

Đerići su uhićeni krajem siječnja u blizini Šestanovca, kada su ih presreli inspektori Službe kriminaliteta droga i Postaje granične policije Imotski PU splitsko-dalmatinske te je Daliborka iz jakne dobrovoljno izručila tri paketa s ukupno 1495 grama heroina.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu provelo je istragu u manje od mjesec dana i podiglo optužnicu protiv njih te ih sada pokušava zadržati u istražnom zatvoru kako ne bi pobjegli izvan Hrvatske i ponovili kazneno djelo.

Optužnica navodi da su Mirko i Daliborka u BiH preuzeli heroin radi daljnje preprodaje te su zadnjeg dana siječnja u ranim jutarnjim satima ušli u Hrvatsku preko graničnog prijelaza “Nova Sela – Bijača” u Škodi Octaviji, koja je vlasništvo tvrtke “Alo Taxi” u Trebinju, za koju on radi kao vozač. U večernjim satima je njihova švercerska ruta prekinuta kada su ih na autocesti A1 zaustavili policajci. Uhićeni su i zadržani u istražnom zatvoru, a u svojim obranama tijekom postupka priznali su počinjenje kaznenog djela te su izjavili da su trebali dobiti 1000 eura honorara.

Njihovi odvjetnici Dragan Mijoč i Mario Vuković su odmah nakon podizanja optužnice zatražili ukidanje istražnog zatvora te su priložili i potvrde u kojima je vidljivo da supružnici Đerić nisu osuđivani. Posebno su istaknuli i da su njihovi klijenti roditelji djeteta starog godinu i dva mjeseca, kojem je zbog dobi posebno potrebna majčina briga i skrb.

– Boravak u istražnom zatvoru mi je posebno težak zbog odvojenosti od djeteta starog 14 mjeseci. Svjesna sam težine ovoga što sam počinila i ako me pustite doista bih se odazivala pozivima suda i ne bih ometala postupak – izjavila je Daliborka, inače kuharica u Studentskom domu u Trebinju, prilikom ispitivanja o istražnom zatvoru.

Općinski sud u Splitu odlučio je tada da mogu ići kući u Trebinje ako uplate ukupno 150.000 kuna jamčevine i daju obećanje o primjerenom ponašanju u nastavku postupka, tj. da neće netragom nestati. Općinsko državno odvjetništvo se žalilo na odluku te je ona ukinuta i vraćena na ponovno odlučivanje. U drugom krugu vijeće općinskog suda ponovno je odredilo istu jamčevinu koja će zamijeniti istražni zatvor koji je određen zbog mogućnosti bijega.

Druga osnova pritvaranja je ukinuta jer Đerići nisu otprije osuđivani pa ne stoji bojazan od ponavljanja kaznenog djela unatoč velikoj količini droge kao što, tužiteljstvo tvrdi, smatra sud. Iznos jamčevine od 75.000 kuna po glavi sud je ocijenio primjerenim težini kaznenog djela, ali je obvezao supružnike Đerić i da prije puštanja slobodu moraju obećati da se neće kriti i da neće ponovno švercati drogu.