Home Politika Vučić zaplakao u Nišu (VIDEO)

Vučić zaplakao u Nišu (VIDEO)

SHARE

”Srbija ne da da je slome, Srbiju ne mogu pobijediti”, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Nišu, na manifestaciji obilježavanja dva desetljeća od početka NATO agresije.

On je u obraćanju pred oko 20.000 ljudi u Nišu, tijekom kojeg su ga povremeno savladavale emocije do te mjere i da je zaplakao, podsjetio na događaje od prije 20 godina i danas, kada su, kako je konstirao, “krenuli srušiti Srbiju”.

“Hoću da poručim odavde, da što god da se dogodi, nikada nemojte bilo kome dopustiti da sruši slobodu i nezavisnost Republike Srbije! Nikada!”, poručio je srpski predsjednik Srbije.

“Pet godina obeležavamo na ovako veličanstven način godišnjicu agresije NATO na jednu malu, slobodoljubivu i nikada pokorenu zemlju. Ponosan sam na vas, dragi građani Srbije, jer vaš slobodarski duh, natjerao nas je da učeći mlade generacije o onome što se zbivalo, ne zaboravimo da budućnost možemo graditi samo na takvim osnovama, čuvajući slobodu, samostalnost i nezavisnost Srbije kao najviše vrijednosti. Hvala vam što je Srbija ponosa i budućnosti, večeras, ovde sa nama”, rekao je.

Na kraju, citirao je riječi Martina Luthera Kinga, “nećemo pamtiti riječi naših neprijatelja, nego tišinu naših prijatelja”.

“I jedino što imam da dodam je, da tada, prijatelje gotovo da nismo ni imali. Hvala onima koji nisu bili protiv nas, ali nam pomagao nije gotovo nitko”, podsjetio je Vučić. Bili smo, kaže, sami, ”suočeni sa najvećom vojnom silom na svijetu, sa koalicijom bogatih i moćnih, sa 22.000 tona bombi i raketa, i sa njihovim jasnim ciljem: da nas poraze, unize i da jedan dio naše teritorije predaju nekom drugom”.

”Danas, dvadeset godina kasnije, mi ponovo imamo prijatelje, ali i one koji nam više nisu neprijatelji, uz jasnu razliku u mišljenju o svemu što se događalo”, dodao je. “I ono što je za nas zločin, a smrt dvije i pol tisuće civila, smrt 79 djece, devastiranje jedne zemlje, šteta koja se jmeri desetinama milijardi dolara, za nas će uvijeek biti zločin, za njih je , ako i toliko hoće da priznaju – greška, uz koju, tu i tamo, dodaju i izraz, tragična”, rekao je i dodao: “To je ono na šta mi nikada nećemo pristati”, rekao je Vučić i nastavio: ”Ne ovdle, u Nišu, na koji su, protivno svim konvencijama, bacane kasetne bombe, da bi ubijale trdunice na pijacama. I ne u Varvarinu, ne u Grdelici, ne u Ralji, Merdaru, Pazaru, Batajnici, gde su njihove greške za nas značili gubitak najvažnijih od svih života, dečijih. Nemamo mi prava na to, da pognemo glavu i i sami kažemo, pa dobro, greška”, jer, istakao je, “mi nismo greška”.

“Mi smo brojčano mali, ponosni narod, pobjednik u velikim ratovima, snažan, darovit, spreman na žrtvu, ali i na pomirenje, uz taj jedan mali uvjet, važan za naš opstanak. Da ne zaboravljamo. Nikada, nikome, naše živote”, rekao je Vučić. Predsjedavajući Predsedništav BiH Milorad Dodik poručio je večeras u Nišu, gdje se obilježava 20. godišnjica od bombardiranja da je NATO 1999. načinio stravični zločin agresije prema Srbiji ali i RS, da je to bilo nepravedno, nepošteno i da se ne može oprostiti, a da Srbija treba da bude ujedinjena i s njom svi Srbi izvan Srbije. “Šteta koju su nanijeli je ogromna, civilizacijska, a nisu smatrali da se trebamo ispričati. Nisam od onih koji će im to ikad oprostiti, i neću biti spreman da pređem preko toga. Obavljajući dužnosti, ali i kada budem običan čovjek, imt aću u sebi neoprostivo i tužno sjećanje na te dane kad su i Republici Srpskoj i Srbiji nanijeti tako teški gubici”,rekao je on.

“Stravična stradanja i bombardiranje Srbije i RS bili su dio zločinačkog plana NATO i Zapada koji su nas tada svrstali na stranu loših kojima treba načiniti štetu. Danas znamo da je NATO agresija dugo pripremana i znamo, po posljedicama, da i danas traje”, rekao je on. Kako je dodao, bilo bi dobro da su oni koji su bili na vlasti prije Aleksandra Vučića, i to nazivali kampanjom, danas ovdje da ojačaju snagu Srbije, a ne da ignoriraju tešku stradalničku povijest našeg naroda.

“Danas problem Kosova nije riješen i bombe nisu bile odlučujući politički faktor da se to pitanje riješi. Opet zahvaljući sadašnjoj vlasti, ponovno je to pitanje na dnevnom redu, teško, bolno, u nekorektnim okolnostima, u kojim je taj isti svijet opet protiv Srba u pokušaju da ih pridobiju da priznaju Kosovo. Zato je važno da Srbija bude okupljena i svi mi oko Srbije. Treba dati snagu Vučiću i njegovoj pregovaračkoj poziciji i svemu što danas čini i pokušava da od Srbije načini. Slobodno nebo, plave boje koje simbolizira slobodu”, poručio je Dodik. Snaga Srbije je, kaže, u snazi države, njegovog predsjednika, vlade, demokracije. “Treba se vratiti u legalni sustav državnog odlučivanja i vlasti, ne pokazivati nestrpljenje. Izbori su mjesto za odlučivanje o snazi Srbije”, poručio je Dodik.

On je istakao da danas, kada je izložen zahtjevima da se BiH učlani i pođe putem NATO saveza, jasno kaže da to on to ne može i neće da prihvati. “Neću zato što Srbija ne može biti u NATO. Ja ne mogu i neću nikada dopustiti da se uspostavi granica na Drini koja će biti NATO granica, kojom ćemo ponovo biti razdvojeni”, podvukao je Dodik. On je rekao da su sljedeće godine i desetljeća godine “našeg narodnog i nacionalnog okupljanja i ujedinjenja”. “Vjerujem da će i drugima to postati jasno, jer drugog puta nema. Zašto drugi mogu imati svoje države, a Srbi ne mogu da imaju jedinstvenu državu”, konstatirao je Dodik. Dodao je da je BiH nije moguća, jer je rezultat ideologije i politike koja je bombardirala Srbe i u RS i u BiH.

“Neka su prokleti svi oni koji su doneli odluku i sudjelovali u ubojstvu male Milice Rakić i sve djece u RS i Srbiji. Živjela RS, živjela Srbija srpski narod, gdje god se našao”, poručio je Dodik, prenosi Bljesak.info