Home Gospodarstvo Odsad možete i provjeriti jesu li vam uplaćeni doprinosi

Odsad možete i provjeriti jesu li vam uplaćeni doprinosi

SHARE

Sve zaposlene osobe od 2016. godine imaju mogućnost da elektronski, putem interneta, provjere je li im je poslodavac uplatio doprinose iz plaće i da sami na svom računalu isprintaju informaciju o plaćenim doprinosima sa Uvjerenja JS 3650.

Način pristupa elektronskom uvjerenju o plaćenim doprinosima je putem web stranice Porezne uprave Federacije BiH, www.pufbih.ba.

Na početnoj stranici, iz izbornika, odabrati opciju E-USLUGE/SERVISI a zatim opciju E-Doprinosi.

Na vrhu stranice nalazi se link na online aplikaciju na kojoj je moguće izvršiti provjeru uplaćenih doprinosa unosom osnovnih podataka JMB, iIme roditelja, LIB/OIB i broj osobne iskaznice.

Ovim putem podsjećamo sve zaposlene osobe, ukoliko im doprinosi nisu uplaćeni, imaju mogućnost da reagiraju na vrijeme, odnosno da po tom saznanju blagovremeno poduzmu aktivnosti za ostvarenje svojih prava i da poslodavca prijave Poreznoj upravi Federacije BiH.

“Uslugu mogu koristiti osigurane osobe koje su obavezno osigurane (zaposlene osobe) u skladu sa zakonima kojima se regulira mirovinsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje u slučaju nezaposlenosti u Jedinstvenom sustavu Porezne uprave Federacije BiH”, kazali su ranije iz PUFBiH za Akta.ba.

Također, na online portalu za provjeru uplaćenih doprinosa zaposlene osobe mogu provjeriti je li im je i u kojem iznosu poslodavac uplatio doprinose počevši od 2011. godine kada je uspostavljen Jedinstveni sustav (uključujući i one zaposlene osobe kojima je od 2011. godine prestalo obavezno socijalno osiguranje tj. radni odnos).