Home Društvo ‘NITKO NE MOŽE U AUSTRIJI I NJEMAČKOJ Živjeti s jednom plaćom. Točka’

‘NITKO NE MOŽE U AUSTRIJI I NJEMAČKOJ Živjeti s jednom plaćom. Točka’

SHARE

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak prof.dr.sc. Franjo Topić kritizirao je u ponedjeljak vlasti glavnoga grada BiH ističući da se ni na jednoj ozbiljnijoj direktorskoj poziciji u administraciji Sarajeva ne nalazi Hrvat.

‘Gotovo nemate nijednog direktora ozbiljnije ustanove u Sarajevu da je Hrvat. Mislim da je šteta za bošnjačku vlast, moraju se posebno odnositi prema Srbima i Hrvatima jer glavni grad mora biti primjer za sve’, rekao je mons. Topić gostujući u programu N1 televizije samo dva dana nakon što je od grada Sarajeva primio posebno priznanje nagrade Grada Sarajeva.

Dodao je kako se nikada nije osjećao majoriziran kao Hrvat u Sarajevu, ali je upozorio na ‘činjenicu da nema Hrvata na položajima u Sarajevu’.

Sarajevo bez Srba i Hrvata neće nikada imati više taj svoj ugled i status’, istaknuo je Topić.

On je izrazio i žaljenje što se smanjuje broj Hrvata u Sarajevu i cijeloj BiH, ali je upozorio da ljudi odlaze na zapad i bez valjanih razloga.

Materijalizam i konzumerizam će nas uništiti. Malo tko govori i o natalitetu. Najveći problem Europe je mali natalitet. U 2017. u Bosni i Hercegovini je bilo 6.000 manje rođenih nego umrlih’, rekao je Topić.

Najvećim problemom ocijenio je u tome smislu obrazovanje u BiH navodeći kako se ‘proizvode kadrovi za kojima nema potrebe’.

Osvrnuo se i na život u Njemačkoj i Austriji.

‘S puno manje mogu ovdje bolje živjeti’

Nitko ne može u Austriji ili Njemačkoj živjeti s jednom plaćom.Točka’, rekao je Topić.

Kazao je da je u Austriji prosječna plaća 1500 eura, da je stan 800 eura i da obitelj ne može živjeti sa 700 eura mjesečno.

‘S puno manje mogu ovdje bolje živjeti. I bolja je atmosfera. Tamo nema društvenog života’, kaže Topić.

‘Ovdje ne mogu živjeti zajedno Srbi, Bošnjaci i Hrvati, a tamo se druže isključivo oni. Jer što će, nisu Austrijanci’, rekao je Topić.