Home Društvo Pokrenuti pitanje diskriminacije srpske djece u školstvu

Pokrenuti pitanje diskriminacije srpske djece u školstvu

SHARE

Zastupnik u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta kaže da primjer lekcije iz geografije koju uče srpska djeca u FBiH da je samoproglašeno Kosovo najmlađa država u Europi svjedoči da Srbi kao narod u FBiH ne postoje i istakao da će pokrenuti pitanje diskriminacije srpske djece u obrazovnom sustavu.

Pitanje školstva

„To je još jedan od dokaza diskriminacije i da se ne poštuju ustavne odredbe, da nema ravnopravnosti, da se iskrivljuje povijest i da je sve usmjereno protiv srpskog naroda u Federaciji“, naveo je Broćeta. On je dodao da je još niz primjera u udžbenicima u Federaciji gdje se povijest iskrivljuje i Srbi prikazuju na najgori način, kao i da sve to svjedoči da Srbi kao narod u FBiH ne postoje.

„Kada se vlast konstituira na svim nivoima, iskoristit ćemo sva zakonska prava i pokrenuti i pitanje školstva i obrazovanja srpske djece u Federaciji“, naveo je Broćeta.

Kosovo (ni)je država!

Predsjedavajući Koordinacije Srba Mostar Dušan Golo, govoreći o položaju Srba u FBiH, kao jedan od primjera naveo je činjenicu da srpska djeca koja nastavu pohađaju po hrvatskom planu i programu u udžbenicima geografije, između ostalog, uče da je /samoproglašeno/ Kosovo najmlađa država u Europi, iako BiH nikada nije priznala Kosovo kao državu.

„Kosovo je nezavisnost od Srbije proglasilo 2008. godine i po tome je najmlađa europska država“, navodi se u knjizi geografije u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Golo je naveo da su roditelji srpske djece ogorčeni, ali da nemaju način da utiču ni na što kada je riječ o obrazovnom procesu.

„To je katastrofalno. Netko uzima sebi za pravo da radi što hoće, ubacuje paušalne informacije u udžbenike. Obrazovne institucije i županije ponašaju se kao država u državi. Djeca uče ono što nije istina“, rekao je Golo . On je rekao da je uvjeren da ima još puno primjera.

„Mogu misliti kakvi se podaci pojavljuju u udžbenicima povijesti, posebno kad se tretira bliža prošlost. Vjerojatno bi se našlo puno toga što nije u skladu sa istinom“, naveo je Golo.

On je istakao da je nakaradan obrazovni sistem najveći krivac što su danas „najveći ekstremi djeca koja su rođena poslije rata“. Prema njegovim riječima, Koordinacija Srba nastojat će da istraži detaljnije i ostale drastične primjere sa kojima se susreću srpska djeca.

Srpska djeca u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, njih oko 250, nastavu pohađaju prema hrvatskom programu. Jedino u mjestu Ravno, odnosno naselju Ivanica, djeca imaju nacionalnu grupu predmeta. Tako je i u ostalim županijama u FBiH, osim u općinama Drvar i Grahovo, gdje djeca imaju mogućnost da pohađaju nacionalnu grupu predmeta, piše Dnevni list.