Home Društvo Hrvatice masovno odlaze na pobačaj u Sloveniju

Hrvatice masovno odlaze na pobačaj u Sloveniju

SHARE

U zadnja 3 mjeseca se za 25% povećao broj žena koje odlaze na pobačaj u Brežice, slovenski grad u neposrednoj blizini granice s Hrvatskom.

Naime, u Sloveniji 10 ginekologa/inja, odnosno samo njih 3 posto, odbija raditi pobačaje zbog vlastite savjesti. U Hrvatskoj ih je 60 posto, piše CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje na svojoj Facebook stranici, prenoseći sa slovenske javne televizije RTV SLO.

Zdravstveni djelatnici/e se odnose prema ženama s poštovanjem, poštujući njihov izbor. Dostupan je medikamentozni pobačaj, a cijena je 200 eura za strane državljanke.

U Sloveniju odlaze i žene čija je trudnoća posljedica silovanja, a u Hrvatskoj im je odbijen prekid trudnoće na koji imaju pravo po zakonu. I da, žrtve silovanja moraju u Hrvatskoj same platiti pobačaj, piše CESI.

“Osjećala sam se očajno”

Prilog pod imenom Pravo na izbor donosi potresna svjedočanstva žena koje su pobacile u Sloveniji.

“Krvarila sam od prvog dana trudnoće, doktor je jedva mogao otkriti puls fetusa. Preventivno sam se odlučila na pobačaj, ali mi ga hrvatski liječnici nisu htjeli napraviti, njihov odnos je bio ponižavajući, osjećala sam se očajno. Zato sam otišla u Sloveniju”, ispričala je anonimna Hrvatica koja je pobacila u Sloveniji.

Između ostalih, u prilogu se spominje i mostovka Ivana Ninčević Lesandrić, koja je šokirala sabor, ali i cijelu javnost potresnom pričom o spontanom pobačaju i proceduri koja je uslijedila u splitskoj bolnici.

Dolaze mlađe žene

Ginekologinja bolnice u Brežicama Mateja Vukmanič Pohar kaže kako iz Hrvatske dolaze mlađe žene.

“Do 12. tjedna ih ne pitamo zašto su se odlučile na pobačaj jer je to intimna stvar. Ta je odluka najteža njima”, rekla je ginekologinja.

S druge strane, pobačaj u Hrvatskoj će postati još teži.

21. veljače 2017. donesena je odluka Ustavnog suda da se ne prihvaćaju prijedlozi za ocjenu ustavnosti Zakona o pobačaju i tad je Hrvatskom saboru naloženo da u roku od dvije godine donese novi zakon u skladu s odlukom Ustavnog suda. Ovaj rok je istekao, a još uvijek nije poznato ni kad bi se isti mogao donijeti, no od dobro upućenih izvora doznajemo da bi se moglo uvesti obavezno savjetovanje ženama koje se odluče na abortus. Isto tako doznajemo da još uvijek nije osnovano ni Povjerenstvo za izradu novog zakona, piše Index.hr