Home Crna kronika BLAGO IZ NJEMAČKE: U rodnoj zemlji su mi blokirali račun, rekli da...

BLAGO IZ NJEMAČKE: U rodnoj zemlji su mi blokirali račun, rekli da platim dug a povrat novca da tražim od preminulog čovjeka

SHARE

Kako je živjeti u Njemačkoj,  a u Hrvatskoj biti blokiran zbog pogreške hrvatskih institucija, odnosno imati blokiran račun u banci, i strahovati pri prelasku granice, dobro zna Blago Džajkić iz Freiburga.

On je još 2013. godine slučajno otkrio da je među “blokiranima” pa donedavno mislio kako je FINA (Financijska agencija) tu pogrešku riješila.

Sve dok mu nedavno nije stiglo pismo iz Hrvatske koje je poslala FINA i prema kojoj mu je račun u Privrednoj banci u Zagrebu blokiran zbog dugovanja komunalnom trgovačkom društvu Murvica d.o.o. iz Crikvenice.

I tako se noćna mora iz 2013. godine zbog bešćutne birokracije ponavlja.

Pa krenimo redom; Džajkić je 2013. godine, u vrijeme Uskrsnih blagdana boravio u Hrvatskoj. Otišao je u banku provjeriti stanje na računu.

No, ta provjera stanja pretvorila se u pravu noćnu moru. Doznao je da mu je račun blokiran. Na računu je imao još samo 70,02 od nekih 500 eura.

Džajkić se šokirao jer nikakva dugovanja prema nikome nije imao. Djelatnik banke mu je predložio da ode na FINA-u , te da će mu oni sve objasniti.

– To sam i napravio, nadajući se brzom rješavanju problema. U FINI su me obavijestili da mi je račun blokiran zbog komunalnih dugovanja koje imam zbog kuće u Crikvenici. Jedan dio novca uzet je s računa jer ne posjedujem nikakav drugi račun s kojeg bi mogli naplatiti dug zbog komunalnih režija u Crikvenici za koju je nadležan Novi Vinodolski – govori Blago Džajkić.

Platite dugove i sve je riješeno

“Preostalo Vam je još platiti 5.400 kuna za porez i komunalije objekta”, mirno mu je tad kazala službenica. Uzalud je Džajkiću bilo objašnjavati da ne posjeduje baš nikakvu nekretninu ni u Crikvenici niti igdje u Hrvatskoj.

– Odmah sam znao da su me s nekim zamijenili. Pa ja nikada nisam ni bio u Novom Vinodolskom i Crikvenici a kamoli da tamo imam neki objekt, rekao sam joj. Čudno, kaže ona. Evo Vama broj suda i odvjetnice pa Vi to njima objasnite jer mi moramo imati potvrdu o deblokadi računa od mjerodavnih institucija. Čuvši tu cijelu priču, brat mi je rekao kako u Crikvenici postoji osoba s istim imenom i prezimenom kao ja i kako je on zapravo naš daljnji rođak.

Ubrzo smo i nazvali tu obitelj. Ma nemate Vi s tim ništa, rekli su nam preko telefona. Riješit ćemo odmah sve. Misleći kako je napokon kraj, nazvao sam odvjetnicu grada Novog Vinodolskog koja mi je rekla da zovem općinu Novi Vinodolski. To sam i uradio. Tu su me opet ispitivali o osobnim podatcima te mi na kraju rekli: Platite dugove i sve je riješeno!

Kad sam im objasnio da su me zamijenili, žena je rekla da će me zvati za desetak minuta. Doista me nazvala i rekla “Gospodine, oprostite na neugodnosti. Mi smo pogriješili u godini rođenja. Naime, gospodin koji je vlasnik spornog objekta je rođen 1940. godine. Vama će sutra do 15.00 sati biti deblokiran račun i sav novac kojeg smo uzeli će Vam biti vraćen, rekla je.

Strah od prelaska granice

Otišao sam u sutradan ponovno u banku. Tamo mi rekoše da račun nije deblokiran niti vraćena sredstva. Tad mi je pukao film. Tražio sam da mi isplate onih preostalih 70,02 eura s računa kojeg ću čim sredstva budu vraćena odmah zatvoriti.
Odgovor je bio: Žao nam je ali to ne ide tako. Vi nemate više ni 70,02 eura već samo 00,02 eura. Opet sam ostao sam bez riječi. Sutradan sam morao natrag u Njemačku.

Po glavi mi se vrtjelo pitanje što ako me na granici zaustave i vrate jer sam, zbog njihove greške, vjerojatno dospio i na popis poreznih dužnika. Srećom, slovenski graničari nisu pravili nikakav problem. Vratio sam se u Njemačku i ponovno zvao banku. Opet sam dobio obećanje da će sredstva biti vraćena a račun deblokiran čim se završe procedure koje se po zakonu navodno moraju provesti. Dio novca su mi vratili, a dio nisam nikad dobio – govori Blago Džajkić.

Blago novac nije niti potraživao jer je bio sretan da se bilo što riješilo. Zapravo je to mislio sve donedavno.

Mislio sam da mi vraćaju dug, kad ono još jedna blokada

Prije nekoliko dana Blagi Džajkiću je opet stiglo pismo od FINA-e.

– Prvo sam pomislio da mi vraćaju dug iz 2013. godine. Inače, jedino što imam u Hrvatskoj je taj račun u Privrednoj banci u Zagrebu. Međutim i ovaj put mi je stigla obavijest da sam blokiran zbog dugovanja komunalnom trgovačkom društvu Murvica d.o.o. Crikvenice. Opet sam počeo zvati institucije po Hrvatskoj da im kažem da su pogriješili. Rekao sam da u Crikvenici nemam ništa, osim što sam kroz nju prošao 2016.godine. Došlo je samo do toga da mi je odvjetnica Jelena Tus, neljubazno kazala neka ja platim Gradu Crikvenici dugovanje, pa uzmem odvjetnika i tražim potraživanja od tog čovjeka koji se zove kao i ja.

Paradoks je da je čovjek istog imena i prezimena preminuo u rujnu 2013.godine, piše Fenix magazin.