Home Crna kronika BIO JE GOSPODAR ŽIVOTA I SMRTI, A DANAS BEZBRIŽNO RADI KAO VOZAČ...

BIO JE GOSPODAR ŽIVOTA I SMRTI, A DANAS BEZBRIŽNO RADI KAO VOZAČ UBERA Naređivao je i počinio zvjerska mučenja, a sada je uhvaćen kako s osmijehom razvozi ljude: ‘Mog brata je zavezao za vozilo i vukao po zemlji. Rastrgan je na komadiće’

SHARE

Istraživački novinari CNN-a na tajnom zadatku u državi Virginia snimili su i razgovarali s osumnjičenim ratnim zločincem koji je odgovoran kao naredbodavac i neposredni izvršitelj ratnih zločina u Somaliji.

Vrlo jednostavno su stupili s njim u kontakt. Čim je došao u Sjedinjene Države prijavio se za vozača Ubera i Lyfta, taksi prijevoznika. Bivši vojni zapovjednik Yusuf Abdi Ali zadnjih 18 mjeseci radio je kao taksi vozač, a na aplikaciji je registriran kao Uber Pro Diamond s ocjenom 4.89. Vozio je bijelu Nissan Altimu.

– Radim ovaj posao puno radno vrijeme. Više volim raditi vikendom jer se bolje zaradi, rekao je novinarima.

Na pitanje je li prijava za vozača Ubera bila komplicirana, Ali, koji nije imao pojma da razgovara s novinarima CNN-a, odgovorio je niječno.

Svaki postupak provjere prije priključivanja Uberovoj platformi uključuje liječnički pregled, provjeru kriminalne prošlosti i vozačkog iskustva. Unatoč tomu, kako navodi CNN, bilo je slučajeva kada su osobe sumnjive kriminalne prošlosti dobivale dozvolu za taksi službu.

CNN pritom ističe da Yusuf Abdi Ali nije osuđen za ratne zločine, ali brzom pretragom interneta mogu se pronaći brojni dokumenti i novinski članci u kojema se Ali optužuje da je tijekom građanskog rata u Somaliji 80-tih godina počinio zvjerske zločine kao ratni vojni zapovjednik.

Njegova ratna prošlost detaljno je opisana u dokumentarcu kanadske javne televizije CBC u kojemu svjedoci iz sjeverne Somalije opisuju zločine počinjene po nalogu Alija, također poznatog kao Pukovnik Tukeh.

 

– Uhvatili su dvojicu muškaraca, zavezali ih za drvo. Polili su ih naftom, a onda žive zapalili. Vidio sam to vlastitim očima, ispričao je jedan svjedok.

– Uhvatio je moga brata, zavezao ga za vojno vozilo i vukao ga po zemlji. Njegovo tijelo bilo je rastrgano na komadiće, tako je umro, ispričao je drugi svjedok.

Na pitanje je li vlastitim očima vidio da je Tukeh to napravio, odgovorio je potvrdno.

– Da, vidjeli su ga i mnogi drugi ljudi.

Ali je zanijekao sve optužbe.

Nakon CNN-ova otkrića, glasnogovornik Ubera u SAD-u je objavio da je Alijev pristup aplikaciji privremeno suspendiran dok istražuju slučaj. Glasnogovrnik Lyfta, platforme za koju je Ali kratko radio, odmah je Aliju zabranila nastavak rada.

Također, ovoga tjedna protiv Yusufa Abdija Alija pokrenuta je građanska parnica na Saveznom sudu u Virginiji. Tuži ga muškarac koji tvrdi da je 1988. godine bio žrtva taksi vozača iz Virginije.

 

Farhan Mohamoud Tani Warfaa tvrdi da ga je Ali mučio i ustrijelio, a zatim naredio vojnicima da zakopaju njegovo tijelo. Vojnici su shvatili da je još uvijek živ i prihvatili su mito njegove obitelji da ga puste na slobodu. Došao je u SAD kao bi svjedočio protiv Alija.

Zastupa ga neprofitna organizacija Centar za pravdu i odgovornost sa sjedištem u  San Francuscu koja se zalaže za privođenje pravdi ratnih zločinaca. U tužbi se Alija sumnjiči za brutalnu kampanju protiv pobunjenika koja je odbila razlikovati civile od pobunjenika u razdoblju između 1984. i 1989. godine.

Slučaj protiv Alija pokrenut je na građanskom sudu, jer nijedan kazneni sud u SAD-u nema jurisdikciju nad ratnim zločinima.

Alijev odvjetnik Joseph Peter Drennan ovoga je tjedna odbacio optužbe protiv svoga klijenta na upit CNN-a, rekavši da je tužba politički motivirana.

Prema javno dostupnim podacima, Ali je emigrirao u Kanadu nakon što je srušen vojni režim u Somaliji 1991. godine. Deportiran je nakon što su javno objavljene vijesti o njegovim ratnim zločinima u dokumentarcu.

Potom se preselio u Sjedinjene Države zahvaljujući vizi supruge Somalijke koja je postala državljanka SAD-a.

Ovo nije prvi puta da je CNN objavio priču o ratnom zločincu iz Somalije. Prije tri godine CNN je izvijestio da je Ali zaposlen kao zaštitar u zračno luci Dulles blizu Washingtona. Nedugo potom, dobbio je otkaz na poslu, piše Jutarnji list.