Za one koji vole gljive i šetnju šumom, ova rijetka i vrlo cijenjena gljiva, nije nepoznanica.
Može se naći ispod lijeske, jasena i drugog šumskog drveća.
Ovih dana ubrano je nekoliko primjeraka izvanredne veličine, iznad Bukovice kod Tomislavgrada. Prosječni smrčak naraste do 10 cm, a evo jednog kapitalca od 20 cm.
Kineska medicina smrčku pridaje ljekovita svojstva, a Francuzi ga cijene kao gastronomsku delikatesu.
I kod nas je, ova vrsta, sve poznatija i prisutnija u kulinarstvu.
Odlikuje se odličnim okusom i jednostavnom pripravom. Dovoljno ih je samo propirjati na maslacu i imate gurmansku poslasticu.
Dakako, potreban je oprez, kako u branju tako i u konzumiranju. Ne jedu se sirovi. Poznata je vrsta u gljivarstvu i mikolozi su o njoj dovoljno rekli i napisali.
Zanimljiva je zbog visoke cijene na tržištu. Može se i sušiti, a kilogram suhog smrčka vrijedi 250 KM.
Svjedočili smo nedavnom oduzimanju ovih gljiva na graničnom prijelazu. Ali, nije zabranjena berba. Ukoliko ste sretnik u branju i vješti u kuhinju, uživajte.
Iva Bagarić/Tomislavcity