Home Crna kronika Sve veći broj samoubojstava: Gdje potražiti pomoć u Hercegovini?

Sve veći broj samoubojstava: Gdje potražiti pomoć u Hercegovini?

SHARE

Suicid predstavlja najveći problem u društvu, ali i u javnom zdravstvu koji ima dalekosežne društvene, emocionalne i ekonomske posljedice.

Naime, u prva tri mjeseca ove godine na području HNŽ dogodilo se šest samoubojstava, a godišnje se u svijetu počini oko 800.000 samoubojstava.

Procjenjuje se da svaka smrt samoubojstvom utječe na barem šest osoba.

Zbog toga, u Mostaru postoji nekoliko mjesta gdje se može potražiti savjetodavna pomoć i podrška za suicidalne osobe.

Prije svega postoje dva centra za mentalno zdravlje, jedan pri Domu zdravlja Mostar – Centar za mentalno zdravlje u zajednici  i drugi pri KB Safet Mujić – služba za neurologiju i psihijatriju odjel CMZ.

Također, postoji i Klinika za psihijatriju unutar SKB Mostar.

Socijalni radnik iz Centra za mentalno zdravlje u zajednici Doma zdravlja Mostaru Ivan Tica za Bljesak.info navodi kako svi liječnici obiteljske medicine mogu biti osobe kojima se osobe koje razmišljaju o samoubojstvu mogu obratiti kako bi dobili primarnu pomoć i dalje bili usmjereni na stručno liječenje i oporavak.

”Moramo napomenuti da razgovor s osobama na kojima primijetimo bilo kakve promjene u ponašanju i navikama može mnogo pomoći pri ovom, a i drugim problemima s kojima se ta osoba možda bori, a ne zna kako to riješiti i kome se obratiti”, kazao je Tica.

Također je istaknuo kako uz javne ustanove postoje mnoge nevladine udruge koje unutar svojih organizacija imaju kapacitete za pružanje psihosocijalne pomoći.

Sve su to mjesta na koje se mogu obratiti osobe sa suicidalnim idejama i razmišljanjima.

Centar za mentalno zdravlje u zajednici Doma zdravlja Mostar odnedavno je pokrenuo i Facebook stranicu  na kojoj se mogu javiti korisnici za bilo kakva pitanja i informacije vezano za mentalno zdravlje i njihove usluge.