Home Zanimljivosti Zanimljiv pješački prijelaz

Zanimljiv pješački prijelaz

SHARE

Prvi put, na prometnicama u Banja Luci iscrtan je trodimenzionalni pješački prijelaz i obilježena horizontalna prometna signalizacija tzv. hladnom plastikom, javlja Anadolija.

“Ovi radovi obavljeni su proteklog vikenda, i to 3D prijelaz iscrtan je na novoj dionici Istočnog tranzita, a umjesto boje horizontalna signalizacija je obilježena hladnom plastikom u Aleji svetog Save, na dijelu od Narodnog pozorišta do Gundulićeve ulice”, navodi se u priopćenju Gradske uprave Banja Luka.

Iz Odjela za promet i putove hladnom plastikom obilježena je i biciklistička traka na prometnici u Ulici Gavre Vučkovića, na dijelu od ulice Stepe Stepanovića do mosta “Venecija”.

“Ovi projekti su eksperimentalni, a nakon analize uočenih efekata, odlučit ćemo hoće li se ubuduće na ovakav način obilježavati i drugi pješački prijelazi na kojima je povećana ugroženost pješaka, odnosno hoće li se metoda sa hladnom plastikom upotrebljavati i na drugim prometnicama”, kažu u Gradskoj upravi.

U slučaju 3D prijelaza radi se o upotrebi optičke iluzije u obilježavanju pješačkog prijelaza, koja privlači pažnju vozača te samim tim dovodi do smanjenja brzine i povećanja sigurnosti u prometu.

Kod upotrebe hladne plastike umjesto boje vijek trajanja na kolovozu iznosi najmanje pet do šest godina, a ova vrsta signalizacije uočljiva je tokom cijelog dana i noći, pri svim uslovima osvjetljenja, kao i u svim vremenskim uslovima, pa se očekuje da će doprinijeti povećanju sigurnosti prometa, prenosi Bljesak.info