Home Politika Lučić: ‘Antihrvatska histerija u Sarajevu ne jenjava ni nakon izbora’

Lučić: ‘Antihrvatska histerija u Sarajevu ne jenjava ni nakon izbora’

SHARE

U sinoćnjoj emisiji “Mreža” Federalne televizije, bivši predsjednik Arhivističkog udruženja BiH Izet Šabotić ustvrdio je kako su dr Ivo Lučić i dr Miroslav Tuđman “oteli” 10.000 kutija arhivske građe HZ HB i HVO-a koja se danas nalazi u Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru Domovinskog rata u Zagrebu.

Zamoljen da komentira ove tvrdnje dr. Lučić je u izjavi za Hrvatski Medijski Servis kazao kako odavno ne gleda Federalnu televiziju niti njezine propagandne emisije, no očito je, dodao je, kako “antihrvatska histerija u Sarajevu ne jenjava ni nakon izbora”. Optužbu izrečenu u emisiji Mreža FTV-a dr Lučić naziva “čistom klevetom”.

-Radi se o čistoj kleveti. Teško me išta više može iznenaditi, ali je, ipak, neobično da Šabotić, koji je sveučilišni profesor i povjesničar može takvo nešto izjaviti bez prethodne provjere i makar nekakvog dokaza, kazao je dr Lučić za HMS. Naglasio je kako nije imao nikakve veze, niti ikakva dodira s navedenom dokumentacijom, a još manje s njezinim prebacivanjem u Zagreb, jednako kao ni dr. Miroslav Tuđman.

– Ipak, unatoč svemu, ta je dokumentacija sačuvana i dostupna za razliku od dokumentacije Republike BiH, Predsjedništva, Vlade ili Armije RBiH, kaže dr Lučić.

Ističe kako je čudno da se arhivisti iz Sarajeva i Tuzle ne brinu o toj dokumentaciji i ne pokušavaju je učiniti dostupnoj znanstvenoj i uopće zainteresiranoj javnosti.

-Tako bismo bili puno bliže istini o proteklom ratu, njegovim uzrocima i posljedicama, a o stvarnom stanju puno govori i to što su u Sarajevu izgubili i Daytonski sporazum, kaže dr Lučić za HMS.

U Sarajevu je prije pet godina tijekom prosvjeda zapaljen i Arhiv BiH. Upitan koliko je arhivska građa sigurna i kakvo je stanje arhiva u BiH, dr. Lučić kaže da je veliki dio građe nesređen i time nedostupan.

– To se posebno odnosi na građu od 1945. do 1990., što znanstvenicima onemogućava istraživanje tog razdoblja. Tu prije svega mislim na građu važnijih republičkih institucija i Saveza komunista. Također, za razliku od Hrvatske, Slovenije i drugih europskih zemalja, koje su bile pod komunističkom vlašću građa UDBE, odnosno SDB Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine je još uvijek nedostupna znanstvenicima. Ona još nije ni predana arhivima, upozorava.

Pored svih navedenih problema s arhivskom građom u BiH, FTV se bavi arhivskom građom HVO-a. Upitan zbog čega dr. Lučić kaže kako se “želi stvoriti još jedna afera i održavati antihrvatsku histeriju, kojom se Federalna televizija i politika koja iza nje stoji, hrane”. Sugovornik HMS-a tvrdi kako ni jednima ni drugima nije do arhivske građe.

-Od 1995. do danas u BiH nije napisan ni jedan ozbiljan znanstveni članak, a kamo li knjiga o proteklom ratu, utemeljen na arhivskoj građi. Ali je zato objavljeno na stotine propagandnih publicističkih djela i “sjećanja” kojima se pokušalo “popraviti prošlost”. Na jeftinoj propagandi ne nastaje ozbiljna historiografija kao što se na lažima ne mogu graditi mir i suživot, zaključio je dr. Ivo Lučić.