Home Zanimljivosti Prvi takav slučaj: I znanstvenici iznenađeni onim što su snimili u bambusovoj...

Prvi takav slučaj: I znanstvenici iznenađeni onim što su snimili u bambusovoj šumi

SHARE
Snimka je napravljena s pomoću infracrvene kamere u travnju u rezervatu prirode Wolong, oko 2000 metara iznad razine mora u jugozapadnoj kineskoj pokrajini Sečan

Potpuno bijela panda snimljena je kako luta bambusovim šumama jugozapadne Kine, što je prvi takav slučaj zabilježen u divljini, kažu stručnjaci, a prenosi agencija Nova Kina.

Snimka je napravljena s pomoću infracrvene kamere u travnju u rezervatu prirode Wolong, oko 2000 metara iznad razine mora u jugozapadnoj kineskoj pokrajini Sečuan, rekli su lokalni dužnosnici. Ondje živi više od 80 posto svih divljih panda na planetu, a ostale obitavaju u pokrajinama Shanxi u središnjem dijelu Kine i na sjeverozapadu zemlje u pokrajini Gansu.

Li Sheng, znanstvenik s pekinškog sveučilišta, kazao je da dosad nije snimljena nijedna albino panda. On i kolege pretpostavljaju da je ovaj primjerak životinje star godinu ili najviše dvije godine.

“Panda se doimala snažno i stabilno je koračala, a to je znak dagenetska mutacija možda nije potpuno omela njezin život”, kazao je.

Prirodni rezervat planira postaviti više infracrvenih kamera kako bi se pratio njezin razvoj i način komuniciranja s ostalim pandama u tome području.

Životinje s albinizmom, prirođenom i nasljednom nesposobnošću organizma da stvara pigment melanin, što je posljedica nedostatka enzima tirozinaze, često su u većoj opasnosti od toga da u divljini postanu žrtve nekog predatora jer se loše snalaze u prostoru i slabije vide.

Međunarodna udruga za očuvanje prirode albino pande uvrstila je među ugrožene vrste. Svjetski fond za prirodu objavio je da su u divljini ostala još samo 1864 primjerka.

Kineske vlasti planiraju uložiti više od 1,3 milijarda eura u Nacionalni park velikih panda koji se nalazi u planinskome jugozapadnom dijelu zemlje, piše China Daily.

Jedan od simbola Kine, panda je veleposlanik mira i prijateljstva u odnosima te zemlje s inozemstvom. Kao simbol mirovne diplomacije Kine prva je panda već 685. godine otputovala u neku stranu zemlju. Tada je Kinom vladala jedina carica koja se zvala Wu Zetian, a dvije je pande darovala tadašnjemu japanskom caru.