Home Politika Sejdo se požalio na Dodika i obećao promjene kad on preuzme predsjedavanje

Sejdo se požalio na Dodika i obećao promjene kad on preuzme predsjedavanje

SHARE
Otkako je aktualni saziv Predsjedništva BiH preuzeo dužnost 20. studenoga prošle godine, a Milorad Dodik postao predsjedavajući s mandatom od osam mjeseci, Predsjedništvo je održalo samo dvije redovne sjednice i postalo je “zatrpano neobrađenim materijalima”, upozorio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Komšić je u izjavi za Fenu kazao da Predsjedništvo BiH obično funkcionira onoliko koliko predsjedavajući hoće, i on je taj koji diktira tempo. On zakazuje sjednice.

Ovo sad što imamo od izbora, odnosno od inauguracije je malo neobična situacija. Barem je meni neobična u poređenju s onim mandatima predhodnim u kojima sam bio član Predsjedništva jer mi smo radili otprilike dvije sjednice Predsjedništva mjesečno, a sad smo imali ukupno dvije sjednice, kazao je on.

Postoje izvanredne, tzv. telefonske sjednice na kojima se neke odluke usvajaju, ali Komšić naglašava da one ipak ne mogu zamijeniti redovne i onda se jednostavno zna nakupiti puno materijala, stvari čekaju.

To nikada nije dobro kada je riječ o radu Predsjedništva nego i bilo koje institucije. Po meni to nije dobro, pogotovo što većina stvari o kojima mi raspravljamo i nisu politička pitanja oko kojih bi trebalo doći do nekih razmirica, to su manje-više redovne stvari.

Imamo pri radu Predsjedništva puno međunarodnih ugovora i sporazuma koji čekaju, što je besmisleno.

Dakle, nije to po meni dobro, mada Predsjedništvo formalno i ustavno – pravno funkcionira, ali su sjednice neredovne, kazao je Komšić za Fenu.

Na kraju je poručio da će tu situaciju morati promijeniti kada preuzme predsjedavanje od Dodika jer se ne može dopustiti da materijali čekaju.