Home Politika Komšić uputio poruku Hrvatskom narodnom saboru: Doživjeli ste poraz

Komšić uputio poruku Hrvatskom narodnom saboru: Doživjeli ste poraz

SHARE

Objavljivanjem mišljenja Europske komisije politika koja je uvjeravala i javnost o tome da je potrebno osigurati legitimno političko predstavljanje naroda doživjela je kompletan poraz, ocijenio je danas član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

U priopćenju iz Kabineta drugog bošnjačkog člana Predsjedništva, inače napisanom na bošnjačkom jeziku, istaknuto je da je mišljenje Europske komisije, o kandidatskom statusu BiH, potvrdilo nekoliko elemenata koje u BiH treba dovesti u skladu s europskim standardima te je nedvojbeno postavljena dijagnoza šta to u BiH nije usklađeno s europskim standardima.

Prvi element se odnosi na to da Ustav BiH sadrži dijelove u kojima postoji etnički utemeljen način izbora dužnosnika, kao i način donošenja odluka na etnoteritorijalnom principu što nije u skladu s Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava.

– Izbor, sastav i način odlučivanja o kolektivnom šefu države i zakonodavnim organima vlasti, daje prednost ili je rezerviran isključivo za pripadnike konstitutivnih naroda, što zahtijeva neophodne reforme da bi se bh. građanima osigurala konzumacija njihovih političkih prava u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava – pojašnjava Komšić.

Stava je da je ovim poraz doživjela politika Hrvatskog narodnog sabora (HNS) koja je uvjeravala domaću javnost da se treba osigurati legitimno političko predstavljanje naroda, jer smatraju da narodi trebaju imati neka posebna ili viša politička prava, piše Dnevnik.ba