Home Tech Robotika: Priča o Luki Grgiću iz Ljubuškog

Robotika: Priča o Luki Grgiću iz Ljubuškog

SHARE

Više od 120 učenika iz čitave BiH skupilo se prošlog tjedna u Mostaru na prvom državnom natjecanju u robotici ikad u BiH.

U sportskoj dvorani na Bijelom Brijegu učenici su se čitav dan nadmetali pokušavajući natjerati svoje robotiće da što prije i što preciznije obave brojne zadatke, a zapažen uspjeh ostvario je učenik iz Ljubuškog Luka Grgić, koji pohađa OŠ Ivane Brlić- Mažuranić – Gračine, piše Radio Ljubuški čiji članak prenosimo.

Luka je u konkurenciji starije skupine (gdje su se natjecali učenici od 6. do 9. razreda) osvojio treće mjesto. Za svoj uspjeh osvojio je mBot Starter robot kit.

Učenik iz Ljubuškog Luka Grgić osvojio treće mjesto na prvom državnom natjecanju u robotici ikad u BiH - audio i foto

Bilo je prezanimljivo jer se toliko ljudi okupilo, u dvorani je bilo postavljeno više stolova, između njih su bile staze, imali smo vremena za vježbanje. Prije nego je počelo natjecanje, ja sam nekoliko puta nosio robota na stazu da isprobam kako će se ponašati”, govori nam Luka.

Njegov mentor Boris Brkić dodaje kako je Luka tada primijetio kako postoji jedan opasan dio staze, pa je navrijeme kalibrirao svog robota i na kraju je uspješno završio zadatak.

“Da, bio je jedan dio staze, gdje su mnogi roboti izletjeli i nisu uspjeli završiti zadatak. Ja sam primijetio da robot na tom dijelu izlijeće sa staze, pa sam namjestio da se na tom dijelu vrati udesno i ponovno uhvati stazu“, objašnjava nam Luka.

Kada ga pitamo da nam pobliže objasni zadatak, Luka kaže: “Robot je trebao proći stazu koja je bazirana na praćenju linije i trebao se zaustaviti na zadnjem papiru. Trebao je na početku svijetiti zelenom bojom i na kraju zasvijetliti crvenom“.

Mladi Ljubušak kaže kako se iznenadio kada je saznao da je osvojio treće mjesto.

“Nisam to očekivao jer mi na jednom dijelu staze robot nije uspio pokupiti sve bodove. Na zadnjem listu mi je dirao rub staze pa sam izgubio 10 bodova. Zato kada sam čuo da sam osvojio treće mjesto, bio sam prezadovoljan.

Lukina medalja druga je nagrada koju su učenici iz škole na Gračinama osvojili na natjecanjima iz robotike. Prošle godine su osvojili drugo mjesto na natjecanju iz robotike u regionalnom centru Grude.

Ovi uspjesi plod su entuzijazma grupe učenika i njihova mentora Borisa Brkića, koji je u školi na Gračinama pokrenuo izvannastavne aktivnosti iz robotike.

Boris je pun hvale za svoje učenike koji su se zainteresirali za robotiku.

Trenutno se njih petnaestak nakon redovne nastave okuplja u učionici kako bi vježbali robotiku.

Oni za to nemaju neku nagradu u vidu ocjene, vodi ih samo entuzijazam i želja, što je svakako vrlo pohvalno“, rekao nam je Boris, a Luka opisuje kako izgledaju sati robotike u školi na Gračinama.

Dođemo nakon nastave, poslije šestog sata. Boris nam da papir za zadatke, a mi postavimo stazu i radimo na rješavanju zadatka. Boris nam pomaže, ali većinom nas pušta da mi sami razmišljamo i da riješimo zadatak. Pokušavamo riješiti zadatak i tako nakon više ponavljanja, kada ga uspijemo riješiti, sat je gotov“, govori Luka.

Luka se za robotiku zainteresirao zbog svog starijeg brata.

Vidio sam kako se moj brat bavio Arduinom i išao je na sate Arduina, pa sam išao sa njim i zainteresirao se za robotiku i sve te programe koje on radi. Kada sam vidio da je u našoj školi počela robotika, otišao sam na to i svidjelo mi se i ostao sam“, objašnjava Luka, koji i u slobodno vrijeme vježba robotiku.

Malo vježbam robote, posebno sada kad sam dobio novog robotića, ali većinom igram igrice“, kaže nam Luka koji najviše igra planetarno popularnu igricu Fortnite.

Boris kaže kako su možda gejmerska kultura u kombinaciji s SF-om zaslužni za to da se mnogi njegovi učenici zanimaju za robotiku.

“Svima je drago kada ožive taj neki stroj i kada taj stroj izvršava ono što su mu oni rekli”, kaže Boris.

On dodaje kako se često u posljednje vrijeme govori o tome kako školski sustav nije sukladan tome što traži tržište rada.

Robotika je, nadam se, još uvijek jedno od područja gdje učenici još uvijek mogu računati na to da će im neko znanje na kraju polučiti dobrim poslom i sigurnim izvorom prihoda. Također, te sekvencijske i kondicionalne logike, načini razmišljanja i miosaoni obrasci mogu im pomoći u drugim predmetima i drugim životnim područjima jer djeca pišući programčiće za robotiće, između ostalog i uče razmišljati.

U SPARK-u, koji je organizator državnog natjecanja, navode kako djeca igrajući se s robotićima i koristeći ih u nastavi dobivaju znanja zahvaljujući kojima lakše savladavaju zadatke iz matematike, informatike, fizike, kemije.

Iz tih predmeta imam odličan uspjeh“, kaže nam Luka i dodaje; “robot mi je dosta pomogao u logici jer kada programiram robota moram imati osjećaj za logiku jer moram razmišljati pod kojim kutem mora ići, kojom brzinom… Kada postavljam brzinu pa uračunavam vrijeme, treba dosta logike kako bi se mogao pravilno postaviti robot“.

U audiozapisu poslušajte razgovor s nagrađenim učenikom Lukom Grgićem i njegovim mentorom Borisom Brkićem