Home Život PRILOG O KANADSKIM HRVATIMA Najuspješniji i najbogatiji brk kanadskih Hrvata je Ljubušak

PRILOG O KANADSKIM HRVATIMA Najuspješniji i najbogatiji brk kanadskih Hrvata je Ljubušak

SHARE

Gdje god da se okrenula, predsjednicu u Kanadi dočekela je oduševljena dijaspora. Nije ni čudno, u Kanadi živi jednak broj Hrvata kao u Splitu i Osijeku zajedno: njih više od 300 tisuća, a ovo je prvi put da im je jedan predsjednik stigao u posjet.

Kako žive, zašto vole svirati tamburicu i je li im draži Oliver ili Thompson ispitao je kanadske Hrvate RTL.

Najuspješniji i najbogatiji brk među Hrvatima u Calgaryju je Gojko Trutina, odnosno, kanadskog imena George Truman. Bavi se građevinom, a zgrade nose njegov potpis. Iz rodnog Ljubuškog (Šipovača) otišao je početkom sedamdesetih i ostvario kanadski san.

– Bilo je dobrih i loših dana. Sve u svemu, moraš naprijed. Moraš teško raditi, moraš imati dobar cilj, obitelj, moraš imati dobru ženu. I nikada umoran! Imam 69 godina i još nisam tražio penziju – rekao je Trutina.

Provozao je ekipu RTL-a kroz naselja koje je izgradila njegova tvrtka. Gotovo sva veća gradilišta su njegova. A na ovaj je projekt najponosniji. U njega će useliti preko sedam tisuća ljudi, a vrijedi šest milijardi dolara.

Inače, Calgary se nalazi na zapadnoj obali Kanade i u njemu živi četiri tisuće Hrvata. Hrvatski kulturni centar sami su izgradili prije 35 godina, ondje održavaju svadbe, druženja, rade sve što ih podsjeća na domovinu. Neki su se htjeli i vratiti, ali su ipak odustali. Klapska pjesma, hrvatski običaji, sve to ovdje uče mladi Kanađani hrvatskog porijekla.

A kad smo kod nogometa, tu imaju veliku primjedbu. Nemaju gdje gledati utakmice Prve hrvatske nogometne lige!

– Mi ne pitamo koliko to košta, jednostavno ne možemo gledati utakmice. Vi imate dobar produkt, mi u tome uživamo, imamo novaca. Tko god prodaje tu koncesiju jel’ to namjerno radi ili ne zna sta radi, ali to pitanje mislim da hrvatska javnost treba znati – otvoren je bio Slavko Brkanović.