Home Zanimljivosti SRBI U DOBOJU NA NOGAMA: Tražili od policije da se skine zastava...

SRBI U DOBOJU NA NOGAMA: Tražili od policije da se skine zastava kralja Tvrtka sa tvrđave JER IH PODSJEĆA NA…

SHARE

Prekjučer, od ranog jutra, stizale su prijave policiji zbog, u prvi mah, neidentificirane zastave na dobojskoj srednjovjekovnoj tvrđavi Gradina, a koja je građane, prema tim prijavama, podsjećala na ratnu zastavu Armije RBiH, piše Slobodna Bosna čiji članak prenosimo.

“Primili smo primjedbe građana i udruženja ratnih veterana s navodima da se radi ‘ratnoj zastavi Armije BiH’. Prema tim prijavama, provjerit ćemo o čemu se radi”, rekli su iz Policijske uprave Doboj na upit Novosti.

Prema tumačenjima koje su kasnije Policijskoj upravi dali iz Turističke organizacije grada Doboj, osim zastave RS-a i BiH treća zastava je iz perioda kada je tvrđava građena, odnosno iz perioda kralja Tvrtka Kotromanića.

Oni koji se bune zbog treće zastave svoje primjedbe obrazlažu time da prvo pojavljivanje Doboja i Gradine datira od 28. juna 1415. godine u Dubrovačkoj povelji, a taj datum se obilježava i kao Dan grada.

Kažu da je period vladavine Stjepana Tvrtka Prvog Kotromanića kao bana Bosne od 1353. do 1377. godine, a zatim kao samoproglašenog kralja Srba, Bosne, Dalmacije, Hrvatske i Primorja do 1391. godine.