Home Politika ​Knezović: Koje to ‘svjetske standarde’ Tvrtko Milović nije ispunio?

​Knezović: Koje to ‘svjetske standarde’ Tvrtko Milović nije ispunio?

SHARE

Sud BiH je osporio izbor Tvrtka Milovića za urednika na BHT-u. Razlog je to što, kako tvrde, Milović ne ispunjava svjetske standarde novinarstva, koje valjda postavljaju i definiraju probošnjački intelektualci na Bulevaru Meše Selimovića zajedno s neumoljivim kadijama. U praksi, kako bi bili novinar koji ispunjava svjetske standarde na sarajevski način, očito morate biti Bošnjak ili “Bosanac”, piše Marijan Knezović čije mišljeje prenosimo.

Morate se uporno protiviti zdravom razumu i minimumu novinarske etike te zagovarati tiraniju većinskog nacionalizma nad manje brojnim i već diskriminiranim narodom. Morate poricati zločine ABIH nad hrvatskim zarobljenicima i civilima, zagovarati priljev islamističkog kapitala, šutjeti o poreznoj pljački Hrvata u BiH i zagovarati samo bošnjački jezik u školama. Svjetske standarde bi Milović zasigurno ispunio da je u CV-u imao rad na Al Jazeeri i montiranje propagandnih priloga s lažnim video materijalima ili da je aktivistički pozivao na silovanje kao što to neki rade na predizbornim skupovima u BiH.

Da je Milović u prošlosti bio dopisnik FTV-a koji pristrano i nimalo objektivno izvještava za vrijeme izborne noći, siguran sam kako ne bi postojala sumnja u njegovo provođenje svjetskih standarda. Da je Milović opetovano tukao i zlostavljao suprugu kao sto to rade neki od pionira velikobošnjačkog nacionalizma, niti jedna funkcija ne bi mu bila osporavana. Da je kao novinar zbog političkih preferencija (ksenofobije) ignorirao paljenje i gaženje izraelske zastave na utakmici, a plaćen je javnim novcem, bio bi fantastičan pionir naprednog novinarstva u ovom tužnom društvu. A da je Milović kojim slučajem bio glasnogovornik Željka Komšića u kampanji, oni koji ga danas napadaju bi mu izlobirali uredništvo na BHT-u, a kroz neko vrijeme i Pulitzera.

Nekad “svjetske standarde” nisu ispunjavale žene, Židovi, crnci, homoseksualci… Danas ih ne ispunjavaju Hrvati iz BiH. To su, pretpostavljam, svjetski standardi kojima nas uči Sud BiH, a kao i drugi, jednom će se iz standarda pretvorit u spomenik ljudske bijede i sramote. Tad će drugi novinari, koji također nadam se neće ispunjavati nikakve standarde, imati o čemu napisati feljton, zaključio je Knezović.

Sud BiH je osporio izbor Tvrtko Milović za urednika na BHT-u. Razlog je to što, kako tvrde, Milović ne ispunjava…

Posted by Marijan Knezović on Petak, 31. May 2019.

O svemu se oglasilo i Društvo hrvatskih novinara u BiH.

Prenosimo njihovo priopćenje.

Društvo hrvatskih novinara (DHN) u BiH izražava potporu uredniku BHRT-a Tvrtku Miloviću i izražava razočaranje napisima dijela bh. medija koji su drugostupanjsku presudu Suda BiH u radno-pravnome sporu Srđana Šarenca s BHRT-om iskoristili za pokušaj diskreditiranja našega kolege.

“Istina je da je Sud BiH u drugostupanjskom postupku iz formalno-pravnih razloga prihvatio žalbu Srđana Šarenca zašto se nije našao na listi uspješnih kandidata na natječaju za urednika Dokumentarnoga programa BHRT-a, a da je pak u prvostupanjskoj odluci odbacio njegovu žalbu.

Na tome natječaju kao najbolji kandidat izabran je upravo kolega Tvrtko Milović. Nije istina da je Sud BiH izricao bilo kakve “stegovne” mjere ili je pak ulazio u ocjene kompetentnosti Tvrtka Milovića, niti da je natječaj namještan kako bi on na njemu bio izabran. Osuđujemo izrečene konstrukcije u dijelu bh. medija vezane uz izbor urednika Milovića i ulogu Upravnog odbora BHRT-a.

Mišljenja smo kako je upravo BHRT jedan od rijetkih medija u kojima se u velikoj mjeri poštuju zakoni i ustavne odredbe ove zemlje. To najbolje ukazuje i sama izreka presude koju su, nažalost, pojedini mediji, udruge i interesne skupine iskoristili za pokušaj predstavljanja i nametanja njihove istine, a ustvari obmane.

Mišljenja smo kako bi bilo dobro da se u BiH sve stvari počinju rješavati na način kako to nalazu važeći zakoni, pa i razotkrivanje i kažnjavanje svih onih koji stoje iza ovakvih i drugih linčeva usmjerenih na kolege novinare.

Tvrtko Milović član je Predsjedništva Društva hrvatskih novinara u BiH i o ovome pokušaju njegova medijskog diskreditiranja, manipulacija i pritisaka izvijestit ćemo domaće i međunarodne organizacije koje se bave medijskim slobodama”, stoji na kraju priopćenja za javnost Društva hrvatskih novinara u BiH, prenosi Dnevnik.ba