Home Vijesti Jedini dječji onkolog otišao iz SKB Mostar, djeca ponovo moraju ići na...

Jedini dječji onkolog otišao iz SKB Mostar, djeca ponovo moraju ići na liječenje u druge centre

SHARE

Od kako je prof.dr.sc. Ante Kvesić na čelu SKB Mostar, ova zdravstvena ustanova je raspisala natječaj za skoro 500 specijalizacija. Bolnica se širila, uvedene su stotine novih zahvata, otvorene su neke grane medicine kojih prije nije bilo na ovim prostorima. Kada se kaže da je bolnica dobila dobila skoro 500 specijalista pomisli se kako je kadrovska križaljka stabilna. Da, ali ne u svim područjima.

Činjenica jeste da veći dio doktora ne ramišlja o odlasku, ali ima i onih koji su već otišli. Kako nam je otkrio ravnatelj SKB Mostar prof.dr.sc. Ante Kvesić još uvijek većih problema nema, ali su se dogodile neke stvari koje su bile veliki udar za SKB Mostar.

-Mi smo razvili dječju kirurgiju u tolikoj mjeri da sve operacije možemo raditi ovdje, a onda nam se dogodi da nam dječji onkolog napusti bolnicu. Dobili smo situaciju da možemo operirati tumore kod djece kojih nažalost ima sve više, ali ne možemo osigurati daljnji tijek liječenja. Zbog toga smo prisiljeni djecu slati u druge centre na liječenje gdje mogu dobiti potpunu zdravstvenu njegu – rekao je ravnatelj Kvesić za Ero.tel.

Na pitanje može li SKB Mostar ili bilo koja druga bolnica u BiH poduzeti određene korake kako bi spriječila ovakve scenarije, naš sugovornik nam je rekao kako su institucije nemoćne, a bolnicama ostaje samo tužbom tražiti povrat sredstava koja su uložena u edukaciju liječnika.

-Ni tu pitanje novca nego vremena. U nekoga uložite četiri do pet godina i onda vam ostaje jedna velika rupa koju ne možete popuniti nego morate proces započeti ponovo. I to je problem. Sada opet moramo graditi priču dječjeg onkologa i dok to ne uradimo djeca moraju ići u druge centre na liječenje. A tko jamči da nam se isto neće dogoditi kada opet stvorimo jedan takav kadar – pita Kvesić.

I zaista, jamstva nema. Jedini put je ponovo raspisati specijalizaciju i ponovo krenuti u proces. I to će se i dogoditi. Strane bolnice sve više dolaze na ove prostore i stručnim, mladim ljudima nude velike ugovore kako bi došli raditi u njihove zemlje. Neki se odupiru tim izazovima, drugi ne. Zadnje informacije govore kako će SKB Mostar ostati i bez jednoga mladog vaskularnog kirurga koji je također dobio ponude za rad u stranim zemljama.

Jedini odgovor na ovo je povećanje plaće zdravstvenim radnicima. A pitanje je kako to uraditi kada i ovakav sustav stvara milijunske gubitke. Stvar je i više nego komplicirana, a ako se ovakvi trendovi nastave lako bi se moglo dogoditi da naši doktori liječe naše ljude, ali ne u našim bolnicama nego u stranim. I to je surova realnost koja se izgleda polako ostvaruje, piše Ero.tel