Home Zanimljivosti Iscrpljeni ste? Svađate se s kolegama? Nemate volje ni za seks?

Iscrpljeni ste? Svađate se s kolegama? Nemate volje ni za seks?

SHARE

Loše spavate, stalno ste umorni i razdražljivi, nemate radnog elana, na poslu vas sve živcira, smeta vam buka, svjetlo, frustrirani ste, ne možete se koncentrirati, izašli bi najradije iz vlastite kože i jedino što vas drži na radnom mjestu je očaj da bez plaće koju tamo zaradite nemate druge mogućnosti osim stati u red pred pučkom kuhinjom.

Ovakvo „pucanje po šavovima“ nije nimalo bezazleno stanje, radi se o tzv. ‘burnoutu’ odnosno sindromu izgaranja ili iscrpljivanja na poslu koji donosi osjećaj ekstremnog stresa uzrokovanog radom, a koji je sad postao i službena medicinska dijagnoza. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), naime, ovo stanje službeno je uvrstila u međunarodnu klasifikaciju dijagnoza (ICD-11), koje će zdravstveni radnici ubuduće moći dijagnosticirati kao medicinski poremećaj povezan s poslom.

Prof. dr. Slađana Štrkalj Ivezić, psihijatrica s „Klinike za psihijatriju Vrapče“ koja ima dugogodišnje iskustvo u liječenju ovakvih poremećaja objašnjava kako se sindrom sagorijevanja odnosi na kombinaciju osjećaja fizičke i psihičke energetske iscrpljenosti kao posljedice kroničnog stresa na poslu.

– Radi se o progresivnom gubitku idealizma, energije i smislenosti vlastitog rada koji rezultira negativnim odnosom prema poslu, uključuje osjećaj psihičke distanciranosti od posla, stvara osjećaj ogorčenosti i cinizma i dovodi do smanjenja profesionalne učinkovitosti na poslu – objašnjava ugledna psihijatrica.

Simptomi sindroma izgaranja:

1. Psihološki: Preosjetljivost, nesigurnost, nervoza, netolerantnost, cinizam prema kolegama. Otuđenje od radnih aktivnosti (kašnjenje i odgađanje poslova, neprihvaćanje novih radnih zadataka, produžavanje pauza, izolacija od prijatelja i obitelji). Intelektualna iscrpljenost s teškoćama koncentracije, negativizam, bespomoćnost i beznađe, osjećaj osobnog neuspjeha…

2. Fizički: Pad energije, dnevna pospanost i noćna budnost, gubitak apetita, pad libida, glavobolja, infekcije, alergije, osipi, doživljaj tjelesne iscrpljenosti…

Istraživanja su pokazala kako su najugroženija radna mjesta za obolijevanje od ovog sindroma ona u zdravstvu, a jako su izloženi i policajci, nastavnici, novinari, socijalni radnici, suci, konobari i ostale profesije koje svakodnevno rade s ljudima.
Do dijagnoze se ne dolazi preko noći, kaže dr. Štrkalj Ivezić, ‘burnout“ je posljedica duže izloženosti nepovoljnim situacijama na poslu koji najčešće uključuju kombinaciju različitih faktora kao što su: vremenski pritisak rokova, nejasno definirane uloge, premalo suradnika u timu, preopterećenost brojem slučajeva, loša organizacija rada, loši odnosi sa suradnicima, natjecateljski odnos, nedostatak edukacije potrebne za posao, nedostatak komunikacije i podrške osoblja, nejasna pravila napredovanja, nejasna pravila korištenja godišnje odmora, nedostatak stručne i organizirane supervizije, nedostatak autonomije u donošenju odluka, neučinkovito korištenje radnog vremena, nepostojanje liste prioriteta i drugo.

‘Pucanje’ može uvjetovati i neadekvatana opremljenost radnog mjesta, primjerice skučeno radno mjesto, loša oprema, buka, loše definiranje prioriteta te nesklad u osobnim očekivanjima i očekivanjima drugih, ali i radno vrijeme – smjene i prekovremeni rad.

– „Burnout“ osim vodećih simptoma kronične energetske iscrpljenosti uključuje i kombinaciju različitih psihičkih i tjelesnih simptoma kao i posljedice na socijalno funkcioniranje čovjeka. Česti simptomi su glavobolja, poremećaj sna, bolovi u želucu, teškoće koncentracije, nespecifični bolovi u leđima, pad imuniteta, promjene u apetitu, gubitak osjećaja osobne vrijednosti, promjene raspoloženja, smanjenje socijalnih kontakata, seksualnog interesa, gubitak osjećaja zadovoljstva – naglašava dr. Štrkalj Ivezić i upozorava kako sindrom izgaranja može biti rizik za nastanak drugih poremećaja mentalnog zdravlja poput depresije pa i psihosomatskih poremećaja kao što su dijabetes i hipertenzija. Također može potaknuti rizična ponašanja kao što je pretjerana upotreba kofeina, pušenje i upotreba alkohola.

Psihijatri su prepoznali nekoliko faza sindroma sagorijevanja:

1. Faza medenog mjeseca – posao vas veseli, ispunjeni ste entuzijazmom, nijedan zadatak vam nije pretežak.

2. Realnost – uočavate da nije sve savršeno kako vam se činilo, šef vam postavlja sve više i sve težih zadatak. Sve više se trudite, radite napornije, počinjete osjećati razočarenje i frustraciju.

3. Faza razočaranja – upali ste u zatvoreni krug – postajete umorni i nervozni, naglo mršavite ili se debljate, imate problema sa spavanjem, sve češće vas muči glavobolja, loša probava… Osjećate ljutnju i postajete kritični prema nadređenima i kolegama.

4. Alarmna faza – Posljednja je faza apatije. Iscrpljeni ste, vaše mentalne i fizičke rezerve su potrošene. Imate osjećaj stalnog neuspjeha, gubite samopouzdanje i vjeru u sebe. Ukratko osjećate se bespomoćno.

Psihijatrica Štrkalj Ivezić napominje kako oboljeli najčešće dolaze na liječenje u kasnoj fazi kada se razviju simptomi depresije.

– Često se zaboravi da se depresija pojavila u sklopu kronične izloženosti nepovoljnog utjecaja radne sredine – ističe, a što će tiče terapije, kaže, kako je u današnje vrijeme liječenje većine mentalnih poremećaja uspješno pa tako i sindroma izgaranja s kombinacijom različitih psihoterapijskih i rehabilitacijskih metoda uz lijekove kada god je to potrebno.

Što možemo učiniti kako ne bi doživjeli ‘burnout’?

Psiholozi savjetuju kako treba naučiti argumentirati svoje mišljenje, znati reći “NE” i raditi na jačanju samosvijesti. Ako ne možete promijeniti posao, pokušajte promijenite stav, postavite granice i držite ih se, ne dopustite da vam posao zavlada životom.

– Na osobnoj razini rano prepoznavanje simptoma stresa, zdravi stilovi života, organizacija slobodnog vremena, druženja s drugim ljudima mogu biti zaštitni faktori. Međutim ako se ništa ne čini na otklanjanju loše organizacije posla, loše interpersonalne klime na poslu koja je stalni izvor stresa zaštitni faktori nisu dovoljni i nažalost mnogi će ako mogu napustiti tu radnu sredinu, dati otkaz ili naći neki drugi posao, a drugi će biti izloženi riziku za nastanka drugih poremećaja mentalnog i fizičkog zdravlja. U Europi svaki četvrti građanin izjavljuje da pati od posljedica stresa na poslu – zaključuje psihijatrica Slađana Štrkalj Ivezić.
Istraživanje Europske agencija za sigurnost na rada “EU-OSHA” otkriva da se psihosocijalni rizici smatraju složenijim i težim za upravljanje u usporedbi s tzv. tradicionalnim rizicima sigurnosti na radnom mjestu. Smatraju kako je zbog velikih zdravstvenih i ekonomskih posljedica potrebno uvesti programe mentalnog zdravlja na poslu koji će dovesti do prevencije stresa i uznemiravanja na radnom mjestu.

Upitnik za određivanje razine simptom izgaranja1. Je li se lako zamarate i osjećate li se iscrpljeni?

2. Uzrujavate li se kad vam netko kaže da u zadnje vrijeme ne izgledate dobro?

3. Radite li sve više i više, a imate osjećaj da niste ništa učinili?

4. Jeste li zajedljivi i sve više razočarani sa svijetom oko vas?

5. Osjećate li se žalosnim, a ne znate zašto?

6. Jeste li zaboravljivi, ne odete u dogovorenu posjetu ili često nešto izgubite?

7. Jeste li mrzovoljni, brzo zapaljivi, očekujete li sve više od ljudi oko vas?

8. Provodite li sve manje vremena sa prijateljima i obitelji?

9. Jeste li previše zauzeti za uobičajene potrebe (telefonski razgovor, pisanje pisma i sl.)?

10. Osjećate li se uvijek loše ili ste stalno bolesni?

11. Osjećate li se smeteno na kraju radnog dana?

12. Imate li poteškoća u postizanju osjećaja sreće i zadovoljstva?

13. Jeste li nesposobni narugati se ili našaliti na svoj račun?

14. Da li vas seks opterećuje i stvara više problema nego inače?

15. Osjećate li da imate vrlo malo toga reći ljudima?
a) skoro uvijek- 4 boda; b) često -3 boda; c) rijetko – 2 boda; d) skoro nikad – 1 bod

Ako ukupan broj bodova nije veći od 25 vi se osjećate dobro

Od 26-35 bodova – budite oprezni vi ste u području rizika

Od 36-50 bodova – kandidat ste za sindrom sagorijevanja

Od 51-65 bodova – vi ste zahvaćeni sindromom izgaranja

Iznad 65 bodova – vi ste sagorjeli