Home Šport Tedeschi predstavio Cedevitu iz Ljubljane: “Ovo je avangarda”

Tedeschi predstavio Cedevitu iz Ljubljane: “Ovo je avangarda”

SHARE

U Ljubljani je održana presica na kojoj su predsjednici KK Cedevite i KK Petrola Olimpije Emil Tedeschi i Tomaž Berločnik predstavili projekt spajanja njihovih klubova. Novi klub se zove KK Cedevita Olimpija iz Ljubljane. Tedeschi je objasnio razloge ovog preseljenja, ali je najavio da će novi klub KK Cedevita Junior ostati u Hrvatskoj s ciljem razvijanja mladih igrača, piše Index.hr

“Sve ovo radimo jer volimo košarku. Stvaramo. Pratit ćete jednu pionirsku, novu, avangardnu djelatnost. Prvi put u Europi dva profesionalna kluba spajaju se preko granice. To nitko u Europi nije napravio. Ovo nitko nikada nije napravio ni u jednom sportu. Ponosan sam i uzbuđen. Ovo nije dolazak još jednog velikog sponzora u KK Ljubljanu. Ovo nije odlazak jednog kapitala iz jedne države u drugu. Ovo je ravnopravno spajanje dvaju košarkaških klubova”, rekao je predsjednik Cedevite Emil Tedeschi.

Veća podrška navijača je ono što je Cedeviti nedostajalo u Zagrebu:

“Sve se radi zbog publike, a u Ljubljani imamo izvanredne uvjete. Stožice su košarkaški hram Europe. Postoji interes za košarkom jer je Slovenija aktualni europski prvak. To spajanje je toliko uzbudljivo da se sve primjedbe da izdajemo nacionalni interes čine smiješnima. Ne brojimo nikome krvna zrnca, nas samo zanimaju zabava, veselje, pobjede.”

Kako će ovo utjecati na sudjelovanje ovog kluba u ABA ligi?

“ABA liga je liga u kojoj su vlasnici klubovi, ali nemamo nikakvih ograničenja u ovom projektu. Tako da ne vidimo ni jedan problem u ovom spajanju. Članstvo u ABA ligi nije članstvo država, nego članstvo klubova.”

“Nismo bili zadovoljni tretmanom u Zagrebu”

Ostat će razvijati mlade igrače u Hrvatskoj.

“Cedevita je jučer zajedno s nekoliko košarkaških entuzijasta podnijela zahtjev za formiranje košarkaškog kluba Cedevita Junior i misija mu je rad s mladima na Zagrebačkom velesajmu. KK Cedevita je tamo investirala svoja sredstva i razvila jedan od najljepših košarkaških kampova u Europi i svijetu. Očekujem da će biti razumijevanja da seniorska ekipa novog kluba KK Cedevita Junior igra najjače hrvatsko košarkaško natjecanje, ali to ne ovisi samo o nama. Mogu reći da će sve kategorije igrati nacionalna prvenstva i u punom kapacitetu će razvijati igrače od škole košarke do najstarijih kategorija.”

Istaknuo je da nisu bili zadovoljni tretmanom u Zagrebu.

“Odlučili smo se na spajanje kako bismo postali konkurentniji. Istina, nismo bili zadovoljni odnosom u gradu Zagrebu. Činjenica je da nismo u gradu imali tretman u smislu raspodjela sredstava za vrhunski sport, nije mogla igrati utakmice u svom domu i nije imala status koji je svojim rezultatima zaslužila.”

Tedeschi je istaknuo kako pravnih prepreka za igranje u ABA ligi nema, a ima li prepreka za igranje u hrvatskom prvenstvu s novim klubom, Cedevitom Junior, ili će morati krenuti od najnižeg ranga?

“Moram reći da ne bih bio s time sretan. Košarkaški klub Cedevita Junior i naša misija time u Hrvatskoj ne bi stala, ako bi košarkaški savez smatrao da trebamo krenuti od najnižeg ranga natjecanja, krenut ćemo. Ne smatramo to uvredom, ali bili bismo žalosni. Ako postoji bilo kakva zapreka u pravnom smislu, mi ćemo takvu odluku prihvatiti. Ali vjerujem u aktivnost Cedevite Junior, vjerujem u rad s mladima. Naravno da je za seniore najbolje igrati Premijer ligu jer je to u interesu cijele lige, ali ako odluka bude drugačija, mi ćemo je poštovati.”