Home Gospodarstvo DOMAĆE FIRME IZVISILE: Kinezima dodijeljena izgradnja dionice Počitelj – Zvirovići!

DOMAĆE FIRME IZVISILE: Kinezima dodijeljena izgradnja dionice Počitelj – Zvirovići!

SHARE

Uprava Autocesta Federacije BiH odlučila je da će dvije kineske tvrtke graditi najvredniju dionicu autoputa na Koridoru 5-C, Počitelj – Zvirovići, čija je ukupna vrijednost 200 milijuna maraka (100 milijuna eura), saznaje Dnevni avaz.

Radi se o dionici autoputa dugoj 11 kilometara, u koju spada i gradnja mosta Počitelj, ukupne dužine 945 i maksimalne visine 100 metara.

Najpovoljniju ponudu za gradnju ove dionice poslale su kineske tvrtke “China State Construction Engeering Company” i “Synohydro Power China”, što su Autoceste FBiH i prihvatile nakon svih evaluacijskih provjera.

Ovu dionicu autoputa financira Europska investicijska banka (EIB), koja je konačno dala zeleno svjetlo za dodjelu ugovora i početak gradnje.

Za razliku od ranijih natječaja, EIB je prvi put dao suglasnost za tvrtke koje su predložile Autoceste FBiH.

“China State Construction” obvezao se da će dionicu ceste s obje strane mosta i čvor Počitelj završiti za 66,2 milijuna eura, a “Synohydro Power China” most za 32,8 milijuna eura.

Na gradnju ove dionice autoputa čeka se već pet godina, a ranije je EIB dva puta poništavao natječaj. Ovog puta, poslali su svog savjetnika, koji je nadzirao kompletnu dokumentaciju natječaja i vodio s Autocestama cijeli posao.

Ranije su Autoceste poslove dodijeljivale konzorciju “Strabaga” i “Euroasfalta”.

očetak gradnje mosta, kao najzahtjevnijeg objekta na ovom dijelu autoceste, bit će prilika i za uključivanje velikog broja radnika s prostora Hercegovine, a sve skupa trebalo bi konačno značiti i intenziviranje gradnje poddionice na krajnjem jugu, na koju se čeka već pet godina. Ukupna vrijednost ovog posla je 200 milijuna maraka, a radi se o 11 kilometara autoceste, uključujući i već spomenuti most.