Home Crna kronika Federalno tužiteljstvo naložilo dopunu istrage protiv oca iz Mostara optuženog za zlostavljanje

Federalno tužiteljstvo naložilo dopunu istrage protiv oca iz Mostara optuženog za zlostavljanje

SHARE

Federalno tužiteljstvo Sarajevo prihvatilo je kao potpuno osnovanu pritužbu majke iz Mostara,  poznate u javnosti pod pseudonimom ”Molitva Majke” i naložilo dopunu istrage kazneno djelo ”Bludne radnje” protiv oca iz Mostara zbog navodnog seksualnog zlostavljanja svog maloljetnog djeteta, doznaje Dnevni list iz izvora bliskih istrazi.

Naime, na odluku Županijskog tužiteljstva Mostar na Naredbu o obustavi istrage, oštećena majka, putem Zajedničkog odvjetničkog ureda Nada Dalipagić i Jelena Dalipagić Crnjac, uputila je prigovor Glavnom tužitelju koji je odbijen. Na ovakvu odluku Glavnog tužitelja punomoćnice su uložile prigovor Federalnom tužiteljstvu koji je u cijelosti uvažio prigovor i vratio predmet Županijskom tužiteljstvu na dopunu istrage i jasno naznačenim uputama o daljem postupanju u predmetnoj istrazi.

Istraga se nastavlja

Federalno tužiteljstvo ranije je prihvatilo prigovor na obustavu istrage od strane Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije i zatražili dostavljanje kompletnog spisa iz ovog predmeta na uvid. Iz HNŽ-a su predmet dostavili 3. svibnja. Potom je Federalno tužiteljstvo donijelo odluku o dopuni istrage.

O slučaju zlostavljanja djece i  teških optužbi na račun institucija u Mostaru iznesenih od strane majke mostarska javnost bruji mjesecima. Zbog toga su u  ovom gradu održane i dvije prosvjedne šetnje.

Naime, u anonimnim pismima u  Facebook grupi ”Mostarske mame”, a koja su se kasnije proširile društvenim mrežama, jedna majka iz Mostara pod profilom ”Molitva majke”  iznijela je potresne detalje o zlostavljanju djece od strane oca i teške optužbe na račun institucija.

Za takvu reakciju i pomoć javnosti se odlučila kada je osjetila da je nemoćna da zaštiti svoju djecu od, kako navodi, moćne obitelji bivšega muža.

Teške optužbe i obustava istrage

Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije ranije je donijelo odluku da nema elemenata za kazneno gonjenje i obustavilo istragu za kazneno djelo ‘Bludne radnje’ protiv oca. Isto Tužiteljstvo odbilo je i prigovor o obustavi istrage. Iz mostarskog Centra za socijalni rad također su odbacili sve optužbe na njihov račun od strane majke.

Početkom svibnja Općinski sud u Mostaru ocu je ukinuo zaštitnu mjeru zabrane – približavanja djeci, iako federalno Tužiteljstvo tada još nije bilo donijelo odluku u ovom slučaju.

Odluka suda u javnosti i na društvenim mrežama izazvala je burne reakcije, posebno žena iz Mostara koje od početka prate slučaj i daju podršku majci. Sve oči ponovno su uprte na Tužiteljstvo HNŽ-a.