Home Zanimljivosti TURIST IZ PRVE RIJEŠIO ZAGONETKU U šali pokušao otvoriti misteriozni sef i...

TURIST IZ PRVE RIJEŠIO ZAGONETKU U šali pokušao otvoriti misteriozni sef i uspio

SHARE

Jedan Kanađanin uspio je iz prve pogoditi kombinaciju koja otključava sef i tako ga pukom srećom otvorio nakon što je desetljećima stajao zaključan u muzeju, javlja BBC.

Stephen Mills se kao turist sa svojom obitelji zatekao u Vermilionu, kanadskom gradiću s oko 4.000 ljudi, te je posjetio lokalni mali povijesni muzej.

Tamo je opazio izloženi sef koji su u muzeju bezuspješno pokušavali otvoriti nebrojeno puta, a nije otvaran još od kraja 70-ih godina prošlog stoljeća. Sef se prvobitno nalazio u gradskom hotelu Brunswick koji je otvoren 1906. godine, a muzeju je doniran početkom 1990-ih.

Muzej je već bio zvao stručnjake da otkriju šifru, pokušavali su s raznim kombinacijama, a zvali su i bivše zaposlenike hotela u nadi da će im pomoći, no ništa nije pomagalo. Neotvorivi sef postao je atrakcija posjetitelja muzeja i mnogi su ga pokušali otvoriti, ali bez uspjeha.

Kad je Millsovoj obitelji muzejski vodič pokazao sef, cijela obitelj se zaintrigirala. Inače po zanimanju varilac, Stephen Mills je u šali odlučio da ga pokuša otvoriti.

Primijetio je da brojke na brojčaniku idu od nula do 60, te je odlučio da će probati kombinaciju 20-40-60. “Tipična kombinacija, tri puta u smjeru kazaljke sata – 20 – dvaput obrnuto od smjera kazaljke – 40 – jednom u smjeru kazaljke – 60, a zatim sam uhvatio ručku – i pokrenula se”, ispričao je.

Isprva neko vrijeme nije bio siguran je li ga doista uspio otvoriti jer je iz mehanizma za zaključavanje ispalo nešto prašine. Vodič Tom Kibblewhite, koji volontira u muzeju, ispričao je da je zavladalo pravo pravcato uzbuđenje kad se okrenuo i ugledao kako se vrata sefa otvaraju.

Što je bilo u sefu? Nažalost, nikakvog blaga, tek stara isplatna lista i komad restoranskog jelovnika iz kasnih 70-ih s računom za burger od gljiva i kutiju cigareta koje su koštale jedan kanadski dolar.

Bez obzira na to, Millsov uspjeh je vrijedan pažnje, jer su šanse da iz prve pogodite brojčanu kombinaciju za otvaranje sefa poprilično male. Jeffrey Rosenthal sa Sveučilišta u Torontu izračunao je da su šanse za to 1:216.000, kako piše BBC. Naravno, ukoliko se ne radi o nasumičnoj kombinaciji brojeva, već o shematskoj kombinaciji, šanse se povećavaju no svejedno, ipak su i dalje vrlo, vrlo male.