Home Život VIDEO Evo kako izgleda život u dijaspori: Radi čitavu godinu da bi...

VIDEO Evo kako izgleda život u dijaspori: Radi čitavu godinu da bi mjesec dana otišao do Hercegovine

SHARE

Za svakog vrijednog čovjeka u jednom uređenom društvu kakvo je Švedsko, neće biti problema naći odgovarajući posao. Dokaz za to je i iskustvo Mire Hristovskog. On je jednostavno morao svoje znanje stečeno u zrakoplovnoj industriji SOKO Mostar iskoristiti i u novoj firmi, donosi TV 1.

“Tražio sam posao u jednoj malo većoj metalskoj industriji gdje je glavna struka štanceraj i to su ustvari veliki limovi od dva do 12 mm debljine. Na početku sam imao praksu pola godine, bez naknade. Šefovi su tada vidjeli da nešto znam raditi rukama, budući da sam u Mostaru bio zrakoplovni modelar. Mijenjao sam četiri mašine i radna mjesta da bih na kraju bio primljen za stalno, ali kao proizvodni radnik”, prisjeća se on svojih početaka.

Miro je dvije godine radio na jednoj robot-ćeliji. Nakon godinu i pol dana rada vidio je kako jedan alat ne funkcionira kako treba pa je sam predložio da ga popravi. Nadređeni su mu rekli da prijedlog pa će vidjeti…

“Kod kuće sam napravio tehnički crtež, sve kotirao kako treba i donio u tvrtku. Kada su vidjeli da sve perfektno funkcionira, šef me pitao da li znam konstrukciju. Odgovorio sam mu da mi je to zanat. Pitao me znam li raditi na kompjuteru, odgovorio sam da znam. Tu sam lupio jer sam morao dokazati da želim raditi. U međuvremenu sam na crno nabavio Autocad 16. Počeo sam raditi kod kuće, nešto sam nacrtao i šef mi je rekao da od danas idem u kancelariju pored njega jer njih strašno puno košta što daju nekome drugome da konstruira. Samo što nisam do plafona skakao”, s osmijehom priča gospodin Hristovski.

Nakon 2,5 godine dokazivanja dobio je ono što je htio. Od tada radi kao konstruktor s kako sam kaže, relativno dobrom plaćom.

“Plaća nije ista kao i pravim švedskim konstruktorima zato što oni nas malo gledaju drugim očima”, nastavio je Miro, u videoprilogu otkrivši i kakav je odnos radnika prema poslu. Kao primjer je naveo jedan doručak…