Home Društvo Skandal u Jajcu: Studente Hrvate provjeravali za stipendije, Bošnjake nisu

Skandal u Jajcu: Studente Hrvate provjeravali za stipendije, Bošnjake nisu

SHARE
Jučer su u velikoj sali općine Jajce potpisivani ugovori o stipendiranju studenata iz općine Jajce koji su ispunjavali uvjete za stipendiju, a na temelju  uvjeta iz natječaja koji je općina Jajce raspisala.

Visina stipendije kojom općina Jajce na ovaj način pomaže svoje studente je 1000,00 KM godišnje, piše Volimjajce.com

Jedan od uvjeta iz natječaja jeste i taj da podnositelj zahtjeva ne prima nikakvu drugu stipendiju.

Prilikom potpisivanja ugovora o dodjeli stipendija  roditelji petnaestak studenata hrvatske nacionalnosti u srijedu su se neugodno iznenadili. Naime njihove djece nije bilo na popisu onih koji ostvaruju pravo na stipendiju, iako su ispunjavali sve uvjete iz natječaja i njihova imena su već bila na preliminarnoj listi.

Kao razlog za takvo postupanje  roditeljima je od strane općine Jajce obrazloženo da su njihova djeca već dobila stipendije od Republike Hrvatske, iako navedeni argument nije bio istinit.

Nakon negodovanja roditelja i pojašnjenja da se njihova djeca jesu prijavila na raspisani natječaj Republike Hrvatske za stipendiranje studenata Hrvata izvan RH, ali nisu među onima koji su ostvarili pravo na stipendiju Republike Hrvatske, općinski službenici su naknadno provjerili te navode i prihvatili prigovor roditelja  te na kraju omogućili i njihovoj djeci ostvarivanje prava na stipendiju.

Studenti Hrvati su provjeravani primaju li drugu stipendiju, dok  s druge stranestudenti Bošnjaci nisu, iako u Bosni i Hercegovini postoje razni fondovi iz Turske ((Turkiye Burslari)  i arapskih zemalja  koji pozamašnim iznosima  stipendiranju  isključivo bošnjačke studente, ali popisi  studenata koji primaju stipendije od istih je tajni podatak, odnosno nije dostupan javnosti, ili je dostupan ali se ne vrše provjere, pa je s te strane nemoguće ući u trag korisnicima tih stipendija.

Pretpostavka je da su među njima  i studenti  iz Jajca koji  istovremeno primaju i stipendiju od općine Jajce. Provjerava se isključivo popis studenata koji primaju stipendije od Vlade republike Hrvatske.

Ovakvo postupanje općine Jajce i odgovornih osoba u općini Jajce  još je jedan dokaz kako se na sve moguće načine Hrvatima Jajca nastoji uskratiti konzumiranje prava u našoj općini, osobito ako su ta prava financijske naravi.  Pitanje je samo tko je nalogodavac?, prenosi Jabuka.tv