Home Crna kronika Djevojka koju je premlatio Daruvarac sada želi biti policajka!

Djevojka koju je premlatio Daruvarac sada želi biti policajka!

SHARE

Na jučerašnji dan prije godinu dana Darko Kovačević Daruvarac (32) premlatio je tada 18-godišnju Zadranku, bacajući je po tlu, udarajući nogama i rukama, pijan i na steroidima.

Nadzorne kamere kafića u kojem je to činio zabilježile su kako je mlati, svu krvavu. Njezina majka te večeri odradila je lavovski posao.

Kako je sama tada ispričala, bila je s polomljenom kćerkom u bolnici dok su je operirali, ali i do jutra ganjala Daruvarca gradom, sama ga locirala i javila policiji gdje se nalazi te im donijela kćerinu krvavu odjeću da je izuzmu kao dokaz.

Majka smatra da su policajci štitili Daruvarca koji im je bio dugogodišnji druker.

Zbog propusta u radu četiri policajca doista su završila na disciplinskoj nakon izvanrednog nadzora koje je MUP poslao 21. i 22. lipnja 2018.

– Prilikom nadzora je utvrđeno kako pojedini policijski službenici nisu pravodobno poduzeli sve zakonom propisane mjere i radnje kako bi se utvrdile sve relevantne činjenice ovih kaznenih djela. Zbog navedenih propusta protiv njih će načelnik Policijske uprave zadarske poduzeti daljnje mjere radi utvrđivanja njihove disciplinske odgovornosti – priopćili su iz MUP-a.

Snimka brutalnog premlaćivanja tinejdžerice završila je u medijima i digla zemlju na noge.

Zbog  izlaska Daruvarca na slobodu, nakon isteka uvijeta za pritvor, u Zadru su se organizorala dva prosvjeda protiv neučinkovitosti pravosuđa.

Facebook grupa ‘Protiv pravosuđa koje štiti kriminalce’  lanjskog prosinca, okupila je oko tisuću ljudi.

Prosvjednici su tražili da Državno odvjetništvo promijeni kvalifikaciju za kaznena djelo koje se stavlja na teret Darku  Kovačeviću Daruvarcu iz teškog ozlijeđivanja i prijetnje u pokušaj ubojstva jer bi u tom slučaju u istražnom zatvoru mogao biti godinu dana, a ne samo šest mjeseci.

Jedan od transparenata glasio je ‘Po japankama se zlo poznaje’ jer je Daruvarac bivšu djevojku mlatio nogama, izuvši prije toga japanke.

A to je pri pravnoj kvalifikaciji djela značilo da je nije imao namjeru ubiti pa je dobio ‘lakšu’ kaznenu prijavu.

Prosvjednici su ustali zbog svih  žrtava nasilja koje se u sudskim procesima dodatno traumatiziraju, a majka žrtve na prosvjedu je kazala da je njezino dijete zatvoreno u kući, dok zlostavljač pije kavu na Kalelargi.

Zbog njegovog je puštanja iz pritvora jednog nedjeljnog jutra ovog prosinca u Zadar  došao ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i ispitivao slučaj sa šefovima DORH-a, općinskog i županijskog suda te s predsjednicima sudova na obe razine.

Rekao je da će u novom Zakonu o kaznenom postupku smanjiti odvjetnička prava na izuzeće sudaca i delegacije sudova, odnosno delegiranje suđenja u druge gradove zbog straha od pristranosti.

Slučaj Daruvarac zatresao je cijelu zemlju pa je i dio političara, uključujući predsjednicu i premijera, zauzeo stav o tome, a o Daruvarcu se raspravljalo i na sjednici Gradskog vijeća grada Zadra.

Prijetilo se vlasnicima kafića, Daruvarčevim prijateljima koji su navodno pojačavali glazbu da se ne čuje kako žrtva vrišti i brisali krv s poda kafića, da bi uklonili dokaze protiv frenda.

Prijetnje smrću ispisane su  grafitima po gradskim ulicama i tadašnjem Daruvarčevu odvjetniku Andreju Korljanu.

Naime, odvjetnik Korljan se nije pojavio na ročištu pred istek pritvora njegovog branjenika.

Presuda tako nije mogla biti izrečena, što je omogućilo Daruvarcu izlazak iz pritvora.

Po društvenim se mrežama pojavlili su se javni pozivi da se kafiću upućuju negativne recenzije na njihovim stranicama. Klinac od 17 godina prijetio je žrtvama preko Instagrama da bi dobio medijski prostor. Potpisivao se kao Daruvarčev prijatelj, a niti ga ne poznaje. Sve je to dodatno traumatiziralo žrtvu.

Korljan je pod izgovorom obiteljskih i drugih poslovnih obveza prestao biti Daruvarčev odvjetnik. Obrane se prihvatio Boris Radman, bivši sudac Županisjkog suda.

Dan prije presude Daruvarac mijenja ploču i daje priznanje sudu.

Pred sami kraj suđenja razbolio se sudac Tomislav Šimić koji je vodio “slučaj Daruvarac”. Pozlilo mu je dok se penjao stepenicama na posao i završio je na dulje vrijeme u bolnici. Slučaj je dobila neiskusna sutkinja Mitra Meštrović koja je netom došla s Prekršajnog na Općinski sud u Zadru.

Početkom siječnja ove godine sutkinja Mitra Meštrović nepravomoćno je osuđila Daruvarca na pet godina zatvora.  To ga vraća u pritvor, ali na samo mjesec dana, ne i do pravomoćnosti presude. Štoviše, zbog određenog pritvora ne mogu mu se izreći sigurnosne mjere pa se otada smije približiti žrtvi i otići iz zemlje jer su mu vraćeni i dokumenti.

Daruvarac se na slobodi koncem ožujka sukobio sa svojim poznanikom (24) u kafiću Yachting zbog njegovih komentara na profilima društvenih mreža. Daruvarac mu je prijetio da će ga “karati u bulju” i gurnuo ga sa stolice. Međusobno su se isprijavljivali policiji, a potom i povukli prijave, ali u međuvremenu Daruvarac opet na kratko završava iza rešetaka.

Darko Kovačević i prijatelj početkom svibnja Audijem slijeću  s ceste i udaraju  u metalnu ogradu nakon lude vožnje od navodno 250 kilometara na sat. Dobiva kaznenu prijavu za izazivanje prometne nesreće zbog neprilagođene brzine, a odbija test na drogu i alkohol.

Na parkiralištu ispred trgovisnkog centra u Zadru u lipnju, Daruvarcu prijeti prijatelj obitelji žrtve. Izvadio je nožić, zarezao Daruvarca po ruci i oštetio mu auto gađavši ga kamenjem na odlasku.

Daruvarac i njegov snažan prijatelj (36) koji je bio s njim u automobilu, trče za njim, svladavaju ga i drže do dolaska policije. S istim je prijateljem bio u kafiću u Zadru ovog mjeseca, kad ih je gradom ganjala horda mladića, mahom iz navijačke skupine Tornado.

Navodno je Daruvarčev prijatelj izazvao sukob s mladićem, a ovaj u tili čas sazvao ekipu.  Daruvarac je negirao da je do konflikta uopće došlo, kazavši nam da se ništa nije dogodilo.

Presuda Darku Kovačeviću Daruvarcu postala je pravomoćna nakon što je Županijski sud u Splitu  odlučio o žalbi na presudu.

Preinačio je nepravomoćnu presudu s pet godina bezuvjetnog zatvora na četiri godine robije i to je postalo prvomoćno.

Djevojka je u međuvremenu bila na nekoliko operacija koje su trajale i po osam sati. Stidjela se ožiljaka po licu i tijekom suđenja zaklanjala ih kosom i velikim sunčanim naočalama, držeći glavu pognutom.

Slijedi joj još jedna operacija nakon koje će, nadamo se, biti potpuno izbrisani s njenog lica pa je odraz u ogledalu neće više podsjećati na bolnu traumu koju je u ovih godinu dana vjerojatno odgledala cijela zemlja.

Bila je i na nekoliko razgovora kod pshijatrice koja joj pomaže da se nosi s onim što joj se dogodilo i što je uslijedilo nakon toga. Jer, obitelj je bila pod velikim pritiskom i prijetili su im smrću.

Pokazalo se da je to bio maloljetnik iz popravnog doma koji je htio medijsku pažnju te da Darka Kovačevića i ne poznaje iako se u prijetnjama preko lažnog instagram profila lanjskog srpnja potpisivao s “prijatelj  Daruvarca” .

Djevojka je to uznemirilo kao i ružni komentari po društvenim mrežama, ali je odlučila okrenuti novu stranicu.

Nastavit će školovanje u drugom gradu te se priprema za upis na fakultet. Želi biti policajka, prenosi 24sata.hr.