Home Gospodarstvo Bh. nebuloze: Sladoled proizveden u Čitluku nije domaći jer je tvrtka iz...

Bh. nebuloze: Sladoled proizveden u Čitluku nije domaći jer je tvrtka iz Hrvatske?

SHARE

U Upravi za neizravno oporezivanje BiH kažu kako je u prvih pet mjeseci uvezeno 2.119.727,42 kilograma sladoleda vrijednosti 11.268.238,69 KM.

“Najviše sladoleda je uvezeno iz Hrvatske, i to 1.270.783,26 kilograma vrijednosti 5.659.752 KM”, kažu u UNO BiH – pišu Nezavisne.com.

Za razliku od veljače, ožujka i travnja, kada je mjesečno uvezeno oko 250.000 kilograma sladoleda iz Hrvatske, do velikoga povećanja došlo je u svibnju, kada je uvezeno skoro pola milijuna kilograma sladoleda, u vrijednosti 2.111.182,57 KM.

Nakon Hrvatske, najviše sladoleda smo u prvih pet mjeseci uvezli iz Srbije, ali skoro četiri puta manje, te smo pojeli ukupno 345.992,68 kilograma sladoleda od istočnih susjeda, u vrijednosti 1.820.157,54 KM.

Sudeći prema podacima UNO BiH, nakon susjeda, najveće količine sladoleda su stigle iz Poljske i Mađarske.

Osim iz ovih zemalja, osvježavamo se i sladoledima iz Slovenije, Mađarske, Francuske, Sjeverne Makedonije, Njemačke, Italije, Grčke…

Saša Trivić, predsjednik Udruge poslodavaca poljoprivrede i prehrambene industrije RS, kaže da u BiH nema proizvodnje sladoleda, osim tvrtke u Čitluku koja nije domaća, nego iz Hrvatske.

“Proizvodnja sladoleda je ozbiljna industrijska grana i nije toliko skupa proizvodnja koliko su skupi marketing i transport. Da bi netko proizvodio sladoled mora imati veliki broj vitirina, kamiona. Moraju se raditi velike količine, tako da je mala šansa da se na našem ovako malom tržištu napravi tvrtka koja može konkurirati strancima”, rekao je Trivić.

On naglašava kako područje u principu najviše pokriva sladoled iz Hrvatske, ali da ga ima i iz Srbije te da su se sa svojim proizvodima na našem području pojavili u znatnoj mjeri i Poljaci.