Home Društvo Džaferović: Mostar nikada neće biti hrvatski stolni grad

Džaferović: Mostar nikada neće biti hrvatski stolni grad

SHARE

Bošnjaci u Mostaru ovih dana organiziraju manifestaciju “Putevima pobjede Armije RBiH.”

Jučer su na platou Podveležja obilježili godišnjicu pobjede u ovom dijelu Mostara, a svečanosti je između ostalih nazočio i član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović.

On je govoreći o važnosti ove operacije, rekao da je ona važna kako bi se sačuvalo sjećanje na najslavnije i ujedno najteže dane u povijesti BiH.

Zasmetao mu je, kaže, i ”spin o tome kako je navodno Mostar oslobodio samo HVO”, piše Oslobođenje.ba.

”Mostar su oslobodili i oslobađali i Armija RBiH, i Bošnjaci i ostali bh. patrioti. Taj zlonamjerni spin dolazi od onih koji i danas zagovaraju velikodržavne projekte. Oni su željeli i žele da Mostar bude hrvatski stolni grad. Ja im poručuje da ovo nikad nije bio hrvatski stolni grad i da to nikada neće ni biti. Mostar je naš, bosanskohercegovački grad i treba biti po mjeri svih njegovih građana. U njemu moraju biti ravnopravni Bošnjaci, Hrvati, Srbi i ostali”, poručio je.

Ratni zapovjednik Selim Isić rekao je da je u Podveležju goloruki narod potukao moćnu brigadu paravojnih formacija tadašnje JNA.

”Proradio je inat jedne ljetne zore, jer smo više željeli ovaj prostor od onih koji su ga bili okupirali. Mi smo se borili za svoja ognjišta, za svoja dvorišta i vjekove domove i pobijedili smo uz Božiju pomoć”, dodao je, piše Vrisak.info