Home Vijesti LJUBUŠKI I ŠIROKI ČISTI, A MOSTAR…. Zašto smeće nije na ulicama gradova...

LJUBUŠKI I ŠIROKI ČISTI, A MOSTAR…. Zašto smeće nije na ulicama gradova i općina ŽZH iako otpad odlažu na Uborak kao i Mostar?

SHARE

Smeće na ulicama Mostara stoji već danima. Skupina građana je blokirala ulaz u deponiju Uborak i ne dopušta prolazak kamiona sa otpadom. Rezultat svega je taj da stotine tona smeća stoji na mostarskim ulicama i gradu prijeti izbijanje epidemije jer se sve događa na +50 stupnjeva na Suncu.

Ali je li se itko pitao zašto scene iz Mostara ne viđamo na ulicama gradova i općina zapadne Hercegovine? Svi oni isto odlažu svoj otpad na deponiju Uborak, ali u Ljubuškom, Grudama, Širokom Brijegu nema brda smeća na ulicama. Gdje onda ide?

Iako nitko ne želi službeno razgovarati o tome, Ero.tel doznaje kako je većina općina sklopila privremene dogovore sa deponijama u Bosni i trenutno se smeće odlaže u tome području.

-Cijena je veća, ali su ulice čiste. Ovakvi dogovori će vrijediti sve dok je Uborak blokiran. Nadamo se kako će se dogovor uskoro postići jer ovo stanje nikome ne može biti interes – rekli su sugovornici iz zapadne Hercegovine za Ero.tel.

S druge strane, postavlja se pitanje zašto Mostar nije primijenio isto rješenje? Valjda bi se netko u onih pet komunalnih poduzeća mogao sjetiti nekon drugog rješenja osim da smeće stoji na ulicama dok se šačica građana ne skloni sa ulaza deponije Uborak.

-Razlog je jednostavan. Niti jedno komunalno poduzeće u Mostaru nema vozilo koje normalno može proći preko “Ivana”. I to je osnovni razlog zašto smeće još stoji na ulicama Mostara. Deponije u Bosni bi primile smeće kroz privremeni aranžman, ali komunalna poduzeća nemaju s čime taj otpad prebaciti. Komunalna poduzeća u Županiji Zpadnohercegovačkoj imaju potrebnu mehanizaciju – pojasnili su sugovornici za Ero.tel.

I to je stvarnost Mostara. Pet komunalnih poduzeća nema pet kamiona kojima može prebaciti otpad na udaljene lokacije. I zašto onda ta poduzeća uopće postoje? Što rade njihove uprave osim što uzimaju plaću za svoj (ne)rad? Smeće je otkrilo gdje je Mostar u biti. Daleko iza Širokog Brijega, Ljubuškog… Oni barem imaju s čim prebaciti smeće na deponiju. Imaju čak i športske dvorane. Imaju mnogo toga što Mostar nema. I nemaju jedno trenutno, a to su brda smeća na ulicama.