Home Politika Patrijarh Irinej izvrijeđao Mila Đukanovića: ”Poturica gori od Turčina”

Patrijarh Irinej izvrijeđao Mila Đukanovića: ”Poturica gori od Turčina”

SHARE

U emisiji “Razgovor s patrijarhom”, objavljenoj na youtube kanalu TV Hram, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej oštro je napao predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, prenosi Radiosarajevo.ba

Povod je usvojeni Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovjesti u Crnoj Gori, koji predviđa da država preuzme vlasništvo nad imovinom Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve.

Ono što sada čini i nagovještava da čini predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izaziva čuđenje čitavog svijeta. Neka mu Bog da uma da razmisli što čini i da ne zasluži prokletstvo i osudu cijelog srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve“, izjavio je patrijarh Irinej.

Pokušaji i ta djela koja namjeravaju da se učine čine da se svi vladari crnogorski prevrću u grobovima svojim, videći šta čini njihov nasljednik, nažalost. Čovjek koji sjedi na prijestolu Svetog Petra Cetinjskog, Njegoša, velikog srpskog pjesnika i kralja Nikole, jednog mudrog vladara. Čude se tome da je na njihov prijestolje došao čovjek koji ratuje protiv Crne Gore, protiv Srba u Crnoj Gori“, rekao je patrijarh.

On se zapitao “što su to Crnogorci, ako ne Srbi iz Crne Gore”, dodavši da isto tako postoje Šumadinci, Vojvođani, Ličani, Bosanci, Hercegovci i drugi.

Kako kaže, žalosno je da čovjek koji je na “tronu svojih predaka” čini ono što ni Turci nisu činili.

Turci nisu atakovali na crkvenu imovinu, ni komunisti, niti je itko drugi to činio, ali je došao Crnogorac da uništi srpsku crkvu u Crnoj Gori, koja je stvorila Crnu Goru, bez koje Crna Gora ne bi ni postojala. Da nije bilo srpske crkve, oni bi doživjeli sudbinu prizrenskih susjeda i primili islam i izgubili sve iz srpskog naroda“, rekao je Irinej.

Kaže da Đukanović danas diže glas protiv Srba u Crnoj Gori, protiv srpske crkve i oduzima vjekovnu imovinu srpske crkve i srpskog naroda.

To što čini, to nitko ne razumije. Ja ne znam kako na to gleda svijet, koji poštuje povijest, poštuje naslijeđe. Nadam se da će i oni reagirati i tog takvog čoveka dovesti do nekog saznanja. Nažalost, teško mi je to da kažem – ali srpski narod lijepo kaže da je poturica gori od Turčina“, kazao je patrijarh.